Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνοδεύεται από δασικές πυρκαγιές, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

Από την Καλιφόρνια μέχρι την Κίνα, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Από τη Γενεύη, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους εκείνους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συνέπειες: τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά και τους φτωχούς και τους άστεγους. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος, οι πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή, ο φετινός Ιούλιος θα γίνει ο θερμότερος στην ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ευρώπη, πολλές περιοχές έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του «ακραίου κινδύνου» που συνιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Μετά τον «Κέρβερο», στα βόρεια παράλια της Μεσογείου έφτασε ο καύσωνας «Χάρων» (σ.σ. ευφάνταστα τα ιταλικά ΜΜΕ, δεν είναι επίσημα ονόματα). Στη νότια Γαλλία, έσπασαν ρεκόρ δεκαετιών, κυρίως στις Άλπεις, τα Πυρηναία και την Κορσική, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι κατά 8-11,9°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.

Στην Ισπανία «δεν μπορούμε να σταθούμε στον δρόμο, είναι φρικτό», είπε η Λίντια Ροντρίγκεθ, 29 ετών, που πήγε στη Μαδρίτη για τις διακοπές της. «Εγώ κατάγομαι από τη Σεβίλη, είμαι συνηθισμένη στη ζέστη, όμως εδώ ασφυκτιούμε», πρόσθεσε. Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet ανέφερε ότι τα θερμόμετρα έδειξαν 45,3 βαθμούς στο Φιγκουέρες της Καταλονίας και 43,7 στις Βαλεαρίδες.

Στην Ιταλία, 20 πόλεις είναι σε κατάσταση συναγερμού. Στη Ρώμη τα θερμόμετρα έδειξαν 40°C, πλησιάζοντας το «απόλυτο ρεκόρ» των 40,5°C που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2007.

Την Τρίτη, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Ιταλία ήταν οι 44 βαθμοί στη Ραγκούσα της Σικελίας. «Στη Νάπολη, αν κρατάς και βαλίτσες, μπορείς να περπατήσεις για δέκα λεπτά και μετά πεθαίνεις», είπε η Έρικα Λέβλερ, μια 24χρονη φοιτήτρια που περνά τις διακοπές της στη νότια Ιταλία. Πάντως «είναι καλύτερα εδώ από τη Ρώμη, γιατί υπάρχει η θάλασσα», σχολίασε.

Ο ΟΗΕ κάλεσε όλον τον κόσμο να προετοιμαστεί για «πιο έντονα κύματα ζέστης», προτρέποντας τους πολίτες να ετοιμάσουν «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες, μέρα και νύχτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ