Τα 500 άτομα προσωπικό, επομένως, είναι ένας κρίσιμος αριθμός ώστε να μπορέσει το ΕΚΑΒ να μειώσει τους χρόνους των διακομιδών. Δεν είναι τυχαίο ότι 67 περιοχές της Ελλάδας καλύπτονται με ένα ασθενοφόρο. Αρκετές εξ αυτών, ειδικά δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί, όπως τα νησιά, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα μπορούσαν να έχουν 24ωρη κάλυψη εάν δεν μετακινούνταν πληρώματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, όπως γίνεται πλέον.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μετακινούνται 100-150 άτομα προσωπικό πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κάθε καλοκαιρινό μήνα προς τα νησιά. Τα παραδείγματα των ελλείψεων στα νησιά είναι πολλά. Ενδεικτικά, στη Μύκονο υπηρετούν μόλις δύο άτομα προσωπικό. Στην Τήνο είναι τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο από δύο άτομα προσωπικό. Νάξος, Σαντορίνη, Σύρος, Ίος, Πάρος, Κύθηρα, είναι νησιά με μόλις ένα ασθενοφόρο. Ενα ασθενοφόρο κινείται και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κως, όπου έχασε τη ζωή της η άτυχη 63χρονη γυναίκα ενώ διακομιζόταν με… καρότσα αγροτικού οχήματος προς το νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό.

Και στην Αττική

Καθυστερήσεις προκύπτουν και στην Αττική. Σύμφωνα με πηγές από την ΠΟΕΔΗΝ, στο Λεκανοπέδιο επιχειρούν περίπου 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 – 28 ασθενοφόρα τη νύχτα «λόγω έλλειψης προσωπικού και διαθεσιμότητας οχημάτων». Γνώστες της κατάστασης λένε ότι χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε όλα τα περιστατικά.

Το καλοκαίρι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό ασθενοφόρων και υγειονομικών δομών, δηλαδή νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στη νησιωτική Ελλάδα οδηγούν σε περισσότερες αεροδιακομιδές. Tο 2022 πραγματοποιήθηκαν 1.083 αποστολές αεροδιακομιδών και διακομίστηκαν 1.413 ασθενείς. Η κατανομή ανά μήνα δείχνει τον καλοκαιρινό…συνωστισμό. Για το 2022, οι περισσότερες αποστολές έγιναν τον Ιούλιο (147), ακολούθησε ο Αύγουστος (123) και μετά ο Ιούνιος (105).

Προηγούμενο άρθρο“Μπουρλότο” σε όλη την Ελλάδα! Πέφτουν κάτω από λιποθυμίες και ανακοπές καρδιάς – Κατέρρευσε δημοτικός σύμβουλος στην Χίο την ώρα της συνεδρίασης – Σαρώνουν την χώρα οι επιπτώσεις των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Επόμενο άρθροΣυνεχίζονται τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα – 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ σεισμός το μεσημέρι στην Αταλάντη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ