Τρεις χαμένες ζωές μέσα σε τρεις ημέρες με τα ασθενοφόρα «απόντα». Του περιστατικού του θανάτου της 19χρονης εγκύου και του μωρού της στη Νέα Μάκρη χθες Τρίτη (06/06), είχε προηγηθεί άλλο ένα με μία 63χρονη γυναίκα στην Κω, την περασμένη Κυριακή (04/06).

Στην περίπτωση της 19χρονης, οι συγγενείς της καταγγέλουν πως κάλεσαν πολλές φορές το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε με καθυστέρηση άνω των πέντε ωρών και αφού είχε χάσει τις αισθήσεις της. Στην περίπτωση της Κω, η γυναίκα πέθανε σε καρότσα αγροτικού καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Για τον θάνατο της 19χρονης έχει παραγγελθεί ΕΔΕ αλλά και παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

«Καθημερινά, δεχόμαστε την ίδια ώρα πάρα πολλές κλήσεις για ένα ασθενοφόρο. Τώρα που μιλάμε μπορεί να είναι και 50 περιστατικά που έχουν δοθεί στο Κέντρο για ένα όχημα. Γίνεται λοιπόν μια διαχείριση για να δούμε ποια είναι υπέρ επείγοντα, ποια επείγοντα και ποια πιο “απλά”, από την άποψη ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του πολίτη», ξεκινάει να περιγράφει στην «Κ» το πολυετές πρόβλημα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Συγκεκριμένα για το περιστατικό της Νέας Μάκρης ο ίδιος λέει πως η κλήση στο ΕΚΑΒ έγινε στις 11.00 με τους συγγενείς της 19χρονης να αναφέρουν ότι η οκτώ μηνών έγκυος εμφάνισε αδυναμία και καταβολή δυνάμεων. Το δεύτερο τηλέφωνημα έγινε μια ώρα αργότερα και τότε θεωρήθηκε επείγον. Το όχημα έφτασε τελικά στη 13.30. «Αν όντως αναφέρθηκε καταβολή δυνάμεων, δεν θα δοθεί η ίδια βαρύτητα που δίνεται σε ένα τροχαίο ή καρδιολογικό περιστατικό. Αυτό διερευνάται βέβαια. Η ουσία είναι ότι μια νέα γυναίκα και ένα νεογνό έχασαν τη ζωή τους» υπογραμμίζει ο κ. Μαθιόπουλος.

Τονίζει ακόμα πως μπορεί η Αττική να μην διαθέτει ένα μόνο ασθενοφόρο, όπως συβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, αντικατοπτρίζει όμως με τον πιο εμφαντικό τρόπο το συνολικό πρόβλημα του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, λόγω του μεγάλου πληθυσμού κατοίκων. Ο ίδιος δίνει την εικόνα που επικρατεί στο λεκανοπέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ