Με ομόφωνη ανακοίνωση-καταγγελία που κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας Αναστασία Κοτανίδου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στηλιτεύει την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και την εγκληματική πολιτική της υποχρηματοδότησης, η οποία δυστυχώς οδήγησε σε δύο τραγικά συμβάντα σε Κω και Νέα Μάκρη, με δύο ανθρώπους και ένα αγέννητο βρέφος, να χάνουν τη ζωή τους.

«Στην Κω χάθηκε μια γυναίκα 63 ετών που απεβίωσε πάνω στην καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού, γιατί το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό. Στη Νέα Μάκρη της Αττικής χάθηκε επίτοκη 19 ετών μετά από πέντε ολόκληρες ώρες αναμονής για ασθενοφόρο», αναφέρει αρχικά η ΟΕΝΓΕ.

Στη συνέχεια οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για διαχρονικό «σαμποτάζ» στο έργο των υγειονομικών του ΕΚΑΒ από όλες τις κυβερνήσεις, κάτι που γίνεται σκόπιμα για να γίνει όλη η διαδικασία των διακομιδών ιδιωτική:

«Οι συνάδελφοι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν με αυτοθυσία στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι σκόπιμη η υποστελέχωση, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών».

Η ΟΕΝΓΕ εξαπολύει επίθεση και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία διέλυσε το ΕΣΥ με τις πολιτικές της, οι οποίες όπως αναφέρει, ήταν «απροκάλυπτη κλιμάκωση» του στόχου της ιδιωτικοποίησης:

«Η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς της στόχευσης. Αντί για προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, είχαμε την ιδιωτικοποίηση αρχικά των δευτερογενών διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων. Αντί για ανανέωση του στόλου τροχήλατων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εξακολουθούν να κυκλοφορούν πεπαλαιωμένα οχήματα που παρουσιάζουν συχνά βλάβες. Αντί για προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ, εξακολουθεί το επικίνδυνο χάος με επιφόρτωση του καθήκοντος συνοδείας βαρέως πασχόντων ασθενών (που διακομίζονται από ΚΥ σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο) στους γιατρούς των ΚΥ και των νοσοκομείων, ακόμα και σε γιατρούς αγροτικούς ή νέους ειδικευόμενους με ελάχιστη εμπειρία. Αντί για στόλο ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ταχύπλοων του ΕΚΑΒ στελεχωμένων από γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, διακομιδές από νησιά εξακολουθούν να ανατίθενται στην Αεροπορία Στρατού ή στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και στο Λιμενικό. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες), κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα».

Η ΟΕΝΓΕ μιλά ακόμα για «εγκληματική διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας» και πολιτική που «βάζει την υγεία και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους για να αυγατίζουν τα κέρδη των λίγων, κοστίζει ζωές».

Προηγούμενο άρθροΝούμερο ένα αιτία θανάτων τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες και οι δολοφονίες από τα “τσιμπήματα”
Επόμενο άρθροΔείτε τις καταγγελίες ανθρώπων του ΕΚΑΒ – Παρατημένα ασθενοφόρα χωρίς κάποιος να τα συντηρεί – Εγκλήματα δίχως τέλος από τον Μητσοτάκη και τη συμμορία του

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ