Μετά τη θάλασσα της θεσπρωτίας, του ξηρομέρου και του Πόρου σειρά έχει να πουληθεί και η θάλασσα του Ευβοϊκόυ στις πολυεθνικέςιχθυοκαλλιέργειες με την υπογραφή της μαριονέτας τους δήθεν προέδρου κάποιας χαμένης δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ευβοϊκός εκπέμπει SOS για τις τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών.

Ενδεχόμενη ανάπτυξη τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας σε ένα κλειστό κόλπο, όπως ο Ευβοϊκός, που ήδη επιβαρύνεται σημειακά με βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους όπως:

Η εντατική εκτροφή ψαριών σε κλωβούς προκαλεί ρύπανση από τα περιττώματά τους, από τα χημικά καθαρισμού των διχτυών και την περίσσια των τροφών που διαφεύγουν. Τα απόβλητα μιας ιχθυοκαλλιέργειας 200.000 ψαριών Σολωμού ισοδυναμούν με τα απόβλητα μιας πόλης 62.000 κατοίκων.

Η χρήση αντιβιοτικών επιβαρύνει επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ευρωπαϊκές οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την ίδρυση ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας (φυκιάδες) – είδος αυστηρά προστατευόμενο και κρίσιμο για την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστήματος αλλά και την προστασία του κλίματος – διότι είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν την καταστροφή τους.

Ο υβριδισμός που παρατηρείται γύρω από τα ιχθυοτροφεία μειώνει το γενετική ποικιλότητα των αυτοχθόνων πληθυσμών ψαριών.

Ιδιωτικοποιείται ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ακτές/παραλίες -όπου θα λειτουργούν οι μονάδες αυτές – και δεν θα επιτρέπονται άλλες χρήσεις, όπως μπάνιο ή αναψυχή.

Η ευρύτερη παράκτια ζώνη θα δεσμευθεί πολεοδομικά για σχετικές με την ιχθυοκαλλιέργεια δραστηριότητες αποκλείοντας τις υπόλοιπες, π.χ τουρισμό, αναψυχή, παραδοσιακή αλιεία κ.α..

Η ιχθυοκαλλιέργεια από μόνη της συντελεί στην μείωση της άγριας πανίδας καθότι το 30% της παγκόσμιας αλιείας χρησιμοποιείται για τροφή των εκτρεφόμενων ψαριών σε μορφή ιχθυάλευρων και ιχθυελαίων. Η αλιεία για ιχθυοτροφή , η οποία πραγματοποιείται και σε αναπτυσσόμενες χώρες, στερεί τις φτωχές κοινότητες των ανθρώπων από την πρόσβαση στην πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών του ψαριού.

Στις επιχειρήσεις αυτές εμπλέκονται απρόσωπα lobby, ισχυρά funds, διάφοροι χρηματιστηριακοί κολοσσοί που «πιέζουν» την κυβέρνηση και εκτοπίζουν την τοπική κοινωνία.

Η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού

Ομάδα Πολιτών για Την Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη kolobrextissos@gmail.com
Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ sideritis2019@gmail.com
Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ) sppenk@gmail.com
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αλιβερίου psaliv22@gmail.com,
Περιβαλλοντικός και Πολιτισμικός Σύλλογος Ελυμνίων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ» (Β. Εύβοια) makistos.evia@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΕξαφανίζουν με τις πρακτικές τους κτηνοτρόφους και αγρότες για να φέρουν στην Ελλάδα τεχνητό κρέας και εντομοφαγία
Επόμενο άρθροΚαταγγέλλει τον Κυριάκο Βελόπουλο η Ιερά Μονή Εσφιγμένου για παράνομες συναλλαγές στο Άγιο Όρος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ