Πολύμηνη αναμονή στο Θριάσιο για ένα χειρουργείο, η οποία μπορεί να φτάνει έως τους οκτώ μήνες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι πέντε, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1.000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους οκτώ μήνες.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται, όπως υπογραμμίζουν, στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών, ενώ το αναισθιολογικό τμήμα αποδυναμώνεται ακόμα με περισσότερο μετά την μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το Θριάσο σε νοσοκομείου νησιού του Αιγαίου.

«Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το πρόβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου» τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των Χειρουργείων του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ποιότητα ζωής εκατοντάδων ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Λειτουργούν μόνο 5 από τις 13 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες (Χειρουργεία 1ου ορόφου, Κέντρο Εγκαυμάτων και Μαιευτήριο), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 1000 ασθενείς να είναι σε πολύμηνη αναμονή, που συχνά ξεπερνάει και τους 8 μήνες.

Η απαράδεκτη κατάσταση οφείλεται στην έλλειψη αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου) και καθαριστών.

Πρόσθετη αποδυνάμωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με επιδείνωση της λειτουργίας των Χειρουργείων επιφέρει η απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ (με ημερ. 15/5/2023) για μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου από το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο σε νοσοκομείου νησιού του Αιγαίου, ενώ ακολούθησε και σχετική απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου (με ημερ. 18/5/2023), παρά την αρνητική εισήγηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Για άλλη μια φορά, αντί για την ενίσχυση των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό, επιλέγεται η μετακίνηση γιατρών, που μεταφέρει το προβλημα των ελλείψεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο..

Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους να οφείλονται δεκάδες μέρες ανάπαυσης και κανονικής άδειας. Παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτικού και μαιευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 190 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Αντι για προσλήψεις αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού και καθαριστών με επείγουσες διαδικασίες, για να στελεχωθούν και λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσφατο νόμο, προωθεί τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία με νέες επιβαρύνσεις σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η απαράδεκτη κατάσταση, με τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες αποτελεί μια ακόμη προκλητική πριμοδότηση  της κερδοφορίας των ιδιωτικών κλινικών.  Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο κερδοφορίας.

Προηγούμενο άρθροΔιαλυμένη χώρα! Υπουργοί βουλευτές και γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί έχουν καταστρέψει τα πάντα – Τραυματίστηκε εργαζόμενη στην καθαριότητα επειδή είχε λακκούβα ο δρόμος
Επόμενο άρθροΕννέα νεκροί στη Σενεγάλη – Φυλάκισαν τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης – Θέλουν να τον θέσουν εκτός νόμου