Ο Ιούνιος μπήκε, το καλοκαίρι έφτασε, οι μισοί όμως Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπές εξαιτίας της ακρίβειας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνει ότι δεν πάει διακοπές φέτος λόγω της ανάγκης για περικοπή δαπανών. Παράλληλα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους δέκα επισημαίνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένη άνω του 50%. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ καταδεικνύει την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για δύο στους τρεις καταναλωτές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο είναι ξεκάθαρη τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα:

– Ποσοστό 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.

– Το 49% (έναντι 50% τον Ιανουάριο) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

– Ποσοστό 54% (έναντι 55% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου

– Το 27% (έναντι 24% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του

– Το 32% (έναντι 29% τον Ιανουάριο) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του

– Επίσης, το 17% (έναντι 11% τον Ιανουάριο) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του, ενώ μόλις 9% του κοινού δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, κυρίως εποχικής κατανάλωσης με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παγωτά. Ωστόσο, για μειώσεις τιμών σε περιορισμένους κωδικούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ μιλούν εκπρόσωποι του κλάδου.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και την ενέργεια παρέσυραν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα το αγαπημένο γλύκισμα να τείνει να μετατραπεί σε προϊόν πολυτελείας.

Ειδικότερα, οι τιμές των παγωτών έχουν αυξηθεί κατά 11%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ενώ σε ορισμένα επώνυμα προϊόντα ξεπερνούν το 50%.

Η τιμή ενός μικρού παγωτού σεκυπελάκι , που το 2022 κόστιζε στα ψυγεία των περιπτέρων 2,60 € το 2023 έχει ανέβει στα 3,30 €.

Αντίστοιχα, επώνυμο παγωτό 330 γραμμ, που πέρυσι κόστιζε 3,36 € σήμερα πωλείται έναντι  6,71 €, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη του 69%.

Το κιλό έχει φτάσει να πωλείται σήμερα στα περίπτερα στα 16,50 € τη στιγμή που το 2022 κόστιζε 15€.
Στα ζαχαροπλαστεία μία μπάλα παγωτού πωλείται στα 2,20 €.

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων, κλείνοντας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με μικρές, αλλά καθημερινές ανατιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης από τις 14 Μαΐου μέχρι και χθες αναρριχήθηκε σταδιακά σε 1,865 ευρώ ανά λίτρο, από 1,826 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά σχεδόν 4 λεπτά μέσα στις τελευταίες 17 ημέρες.

Ενόψει θερινής περιόδου και με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 2 ευρώ το λίτρο. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 2,111 ευρώ/λίτρο, ενώ στα Δωδεκάνησα η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 2,010 ευρώ/λίτρο. Σε πάνω από 1,9-1,95 ευρώ/λίτρο διαμορφώνονται οι μέσες τιμές σε ακόμα αρκετούς νομούς της χώρας: Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Λέσβου, Ρεθύμνου κ.α.

Προηγούμενο άρθροΠληρωμένες δημοσκοπήσεις από το mega και την metron analysis βγάζουν τα κόμματα του συστήματος με ποσοστά που δεν υπάρχουν
Επόμενο άρθροΠαραδίδουν την αυτοδυναμία στον Κούλη Ανδρουλάκης και Τσίπρας – Απανωτά λάθη και γκάφες τα οποία δεν είναι τυχαία