Πάνω από 1.000 επιθέσεις στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι 1.004 επιθέσεις που επαληθεύτηκαν από τον ΠΟΥ κατά τους τελευταίους 15 μήνες ολοκληρωτικού πολέμου στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 101 ανθρώπους, εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ασθενείς, και τραυμάτισαν πολλούς περισσότερους», ανέφερε το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν αντίκτυπο σε εγκαταστάσεις υγείας, προμήθειες και μέσα μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων.

«Οι επιθέσεις σε υπηρεσίες υγείας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Στερούν από τους ανθρώπους τη φροντίδα που χρειάζονται και έχουν εκτεταμένες και μακροπρόθεσμες συνέπειες», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Γιάρνο Χάμπιχτ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη είχε ήδη ζητήσει από τη Ρωσία να σταματήσει «αμέσως» τις επιθέσεις της κατά του συστήματος υγείας στην Ουκρανία.

Σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία, οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εν μέρει λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.

Ο πόλεμος επηρεάζει επίσης το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει για ορισμένες υπηρεσίες υγείας.

Προηγούμενο άρθροΆξια! Μητέρα στην Κρήτη παράτησε τα παιδιά της για τρεις μέρες μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή τους
Επόμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: Σκέφτηκα να παραιτηθώ είχα πάθει σοκ από το αποτέλεσμα