Τα φώτα έσβησαν και οι εργαζόμενοι του Μουντιάλ έμειναν χωρίς καμία ελπίδα

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν ξεχωριστό για πολλούς λόγους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξήχθη χειμερινούς μήνες, ενώ ομολογουμένως και από αγωνιστικής πλευράς ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά των τελευταίων τουλάχιστον ετών με τον Μέσι να «δικαιώνεται» στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του.

Τα λαμπερά υπερσύγχρονα γήπεδα έκλεψαν την παράσταση, ωστόσο ήταν κοινό μυστικό ότι πίσω από την εντυπωσιακή εικόνα κρύβονταν αμέτρητες ιστορίες απάνθρωπης εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών που τα έχτισαν και πολλοί θάνατοι. Άνθρωποι φτωχοί από πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου είχαν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ με την ελπίδα ότι θα βελτιώσουν την ζωή τους δουλεύοντας σκληρά. Κι αν η δουλειά τους ήταν δύσκολη προσπαθώντας να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα γήπεδα για το Μουντιάλ τι συνέβη σε όλους αυτούς, όταν τα φώτα των γηπέδων έσβησαν και ο Μέσι έφυγε αγκαλιά με το Παγκόσμιο Κύπελλο;

Διαβάστε επίσης: Τα νούμερα ντροπής του Μουντιάλ του Κατάρ

Ο Guardian, μήνες μετά τα τέλος του Κυπέλλου, στρέφει ξανά τα φώτα πάνω στους ανθρώπους που πίστεψαν πως θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους δουλεύοντας στο Κατάρ και αποκαλύπτει τι τους συνέβη.

Μετά το Μουντιάλ, τι;

Εκατοντάδες μετανάστες είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου έργου για να εργαστούν ως φύλακες ασφαλείας στα γήπεδα του Μουντιάλ. Μόλις η διοργάνωση ολοκληρώθηκε απολύθηκαν αμέσως παρόλο που το συμβόλαιό τους δεν έληγε ακόμα, ενώ φυσικά δεν τους δόθηκαν ποτέ οι νόμιμες αποζημιώσεις. Τρεις εργάτες… τόλμησαν να τις διεκδικήσουν και το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται μέχρι σήμερα  φυλακισμένοι, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή τους.

Ο Σακίρ Ούλαχ και ο Ζαφάρ Ικμπάλ από το Πακιστάν και ένας Ινδός υπήκοος, όπως μεταδίδει ο Guardian, φέρεται να καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ριάλ (περίπου 2.500 ευρώ).

Η υπόθεση, την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Equidem και επαλήθευσε ο Guardian, αποτελούν ένα συγκλονιστικό υπόμνημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για το οποίο η FIFA υποσχόταν ότι θα αφήσει μια παρακαταθήκη για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο χώρο του Κόλπου. Το Κατάρ δεν σχολίασε το ρεπορτάζ.

Οι τρεις άνδρες ήταν μεταξύ των εκατοντάδων φρουρών ασφαλείας που απασχολούνταν από τη Stark Security Services, μια τοπική ιδιωτική εταιρία ασφαλείας η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξη βασικών σημείων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά απολύθηκαν λίγες ημέρες μετά τον τελικό, παρόλο που η σύμβασή τους έληγε μήνες μετά.

Ο Ούλαχ, ο οποίος ήταν γνωστός μεταξύ των συναδέρφων του του ως chacha (θείος στα ουρντού), περιγράφηκε ως «ήρεμος, ήσυχος άνθρωπος, ωστόσο όταν το θέμα ερχόταν στα δικαιώματά του, δεν σε άφηνε να τον εξαπατήσεις».