Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της σημερινής κάλπης στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να προηγείται καθαρά, με ποσοστό λίγο μικρότερο του 55%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται αρκετά πίσω, με ποσοστό ελάχιστα μεγαλύτερο του 45%.

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που έγιναν σήμερα, Κυριακή 28 Μαΐου, έχει ήδη ξεπεράσει το 70% και απ’ ό,τι φαίνεται πολύ δύσκολα θα έχουμε ανατροπή.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει στο OPEN η Μαρία Ζαχαράκη από την Κωνσταντινούπολη, ενώ όλοι περίμεναν μία άνετη νίκη του Ερντογάν, στην Τουρκία βρίσκεται εκ νέου σε εξέλιξη ένα θρίλερ. Συγκεκριμένα, την ώρα που οι υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν, καθώς το κρατικό πρακτορείο Anadolu δείχνει σίγουρη νίκη Ερντογάν, το αντιπολιτευόμενο πρακτορείο Anka δείχνει προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου με δύο μονάδες διαφορά!

Παράλληλα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σημειώνουν σε όλους του τόνους ότι τα μέλη τους δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις κάλπες, για να μην γίνει νοθεία από το κυβερνών κόμμα, ενώ παρόμοια δήλωση έχει κάνει και ο Ερντογάν. Δηλαδή και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι η αντίπαλη πλευρά μπορεί να επιχειρήσει νοθεία.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 191.000 κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1.094 περιφερειακά εκλογικά συμβούλια σε όλη τη χώρα.

Συνέχεια στην εξωτερική πολιτική του Ερντογάν

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν αναμένεται να επιμείνει στο μεσολαβητικό του ρόλο όσον αφορά στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αφού εξασφάλισε άλλη μια παράταση πριν από δύο εβδομάδες. Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει επίσης να προωθήσει την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία θεωρώντας τις αντιπαραγωγικές, αναφέρει το Bloomberg.

Eπικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου το πρακτορείο σημειώνει ότι αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν θα άρει το βέτο του, αφού πρώτα εξετάσει την εφαρμογή από τη Στοκχόλμη της νέας νομοθεσίας για την τρομοκρατία που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεχίσει τα παιχνίδια με τη Σουηδία προκειμένου να εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά των F-16. Στη νέα του θητεία, ο Ερντογάν αναμένεται να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας επιδιώκοντας ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα για να στηρίξει τις φιλοδοξίες του να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη, σημειώνει το πρακτορείο.