Για μια ακόμη φορά οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες τους, εξαιτίας των ελλείψεων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, έργων και υποδομών.

Έτσι, η χθεσινή βροχόπτωση που έπληξε τον Νομό Καρδίτσας προκάλεσε ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Οι ζημιές αυτές έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των αγροτών που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του τεράστιου κόστους παραγωγής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το αντιμετωπίζει ο Δήμος Παλαμά, αφού από τον Παλαμά έως και το Προάστιο υπάρχουν μόνο πλημμυρισμένα χωράφια. Λιγότερο μοιάζει να έχει επηρεαστεί η περιοχή προς την Ιτέα, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν γενικότερα σε όλο τον Δήμο Παλαμά. Για την περιοχή των Σοφάδων, η εικόνα είναι ότι και εκεί υπάρχουν πολλά στρέμματα που έχουν κρατήσει νερό, γεγονός που επιτείνει σημαντικά τα ήδη μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ιδιαίτερα μεγάλη αστάθεια του φετινού Μάη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες ζημιές που προκλήθηκαν δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αφού με βάση τον κανονισμό, πλημμύρες από συγκράτηση βρόχινου νερού δεν περιλαμβάνονται στα προς αποζημίωση φαινόμενα.

Το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Όλες ωστόσο οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα …«έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν: Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων προστασίας της παραγωγής.

Προηγούμενο άρθροΚάθε μέρα αυτοκτονίες – 57χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης “κρεμάστηκε” στην ταράτσα του σπιτιού του
Επόμενο άρθροΤι άλλο θα γίνει μέχρι να φύγει ο γκαντέμης! Έπεσε νεκρός 32χρονος από ηλεκτροπληξία στο Καρπενήσι