Συνταρακτική αποκάλυψη από τα κορυφαία ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τον πράκτορα Χανάν και τη δράση της ισραηλινής εταιρίας του που επηρεάζει εκλογές

Το σκάνδαλο ενδεχομένως να αποκτήσει διαστάσεις μεγαλύτερες ακόμα και από του Predator, αφού δημοσιογραφικά το διαχειρίζονται εμβληματικά ΜΜΕ όπως «The Guardian», «Le Monde», «El Pais», «Der Spiegel» και «Haaretz». Δυστυχώς, η Ελλάδα μετά το Predator φαίνεται να βρίσκεται πάλι στο αρνητικό επίκεντρο, μάλιστα προεκλογικά, αφού ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης της εταιρίας-οργάνωσης με δράσεις παραστρατιωτικού τύπου λέει on camera πως «έχουμε ομάδα και στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «κοινοπραξίας» δημοσιογράφων, μια ισραηλινή εταιρία έχει χειραγωγήσει με χακαρίσματα, δολιοφθορές και παραπληροφόρηση περισσότερες από 30 εκλογικές διαδικασίες σε όλο τον κόσμο. Κεντρικό πρόσωπο είναι ο πρώην πράκτορας Ταλ Χανάν, ο οποίος διευθύνει την εταιρία Demoman International, με έδρα στο Ισραήλ. Ο Χανάν, που έχει το ψευδώνυμο «Χόρχε», μίλησε εν αγνοία του σε «μυστικούς» ρεπόρτερ που κατέγραφαν με βίντεο τις συνομιλίες. Το team του, με την κωδική ονομασία «Ομάδα Χόρχε», φαίνεται να δρα σιωπηλά, στα όρια των παραστρατιωτικών μονάδων. Ο ίδιος αρνείται «οποιαδήποτε αδικοπραγία» με χθεσινές του δηλώσεις.

Ο Χανάν περιγράφει στους δημοσιογράφους τις «μαύρες επιχειρήσεις» του με υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές καμπάνιες και ιδιωτικές εταιρίες που ήθελαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη δίχως να αφήνουν ίχνη. Αυτές οι επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε, χρησιμοποιήθηκαν σε Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική, ΗΠΑ και Ευρώπη. Ενα από τα «όπλα» του ήταν το λογισμικό Aims, που ελέγχει πολυάριθμο στρατό πλαστών προφίλ στα social media, αλλά και σε Gmail, Τelegram, YouTube, Amazon. Με αυτούς τους λογαριασμούς «έστηνε» μηχανισμούς διασποράς fake news, «φυτεύοντας» παραπληροφόρηση μεγάλης κλίμακας για να επηρεάζει τις εκλογές.

Στο εξάωρο βίντεο των μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων ο Χανάν αποκαλύπτει κάποιες από τις «βρόμικες» πρακτικές που πωλούσε στους πελάτες του. Μιλούσε με περηφάνια για τα fake news του, που «περνούσαν» σε συστημικά ΜΜΕ, ή για τους εκβιασμούς πολιτικών, όπως όταν έστειλε στο σπίτι ενός μέσω Amazon δέμα με σεξουαλικά αντικείμενα, ώστε να διαταραχθεί η σχέση με τη σύζυγό του πριν από εκλογές. Η «Le Monde» αποκάλυψε χθες τον λόγο που είχε κοπεί ξαφνικά στον αέρα δελτίο ειδήσεων του BFM-TV με παρουσιαστή τον Ραχίντ Εμπαρκί. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είχε πάρει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει, εν αγνοία της συντακτικής ομάδας, είδηση που ήταν προϊόν παραπληροφόρησης της ομάδας Χανάν. Ο παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι δεν δωροδοκήθηκε.