Τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών κατέγραψε η Ελλάδα μετά την Ισπανία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ηλιακή αγορά.

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία με 19.1% και ακολουθούν η Ελλάδα με 17.5% και η Χιλή με 17.0% στη δεύτερη και 3η θέση, αντίστοιχα. Να διευκρινίσουμε ότι το εν λόγω νούμερο δείχνει πως τα φωτοβολταϊκά θεωρητικά συμβάλουν στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης σε μια σειρά αγορές, βάσει της εγκατεστημένης ισχύος στο τέλος του 2022.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι αριθμοί αποτελούν εκτιμήσεις με βάση την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στο τέλος του χρόνου και ενδεχόμενα να διαφέρουν από τα επίσημα στοιχεία παραγωγής των φωτοβολταϊκών σε ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, μπορούν να ιδωθούν ως ενδεικτικοί προκειμένου να γίνει μια σύγκριση μεταξύ των χωρών, χωρίς να υποκαθιστούν τα επίσημα στοιχεία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι συνολικά εννέα χώρες κατέγραψαν ρυθμό διείσδυσης μεγαλύτερο του 10% το 2022 όταν ένα χρόνο πριν οι αντίστοιχες χώρες ήταν μόλις 7. Επιπρόσθετα, οι συντάκτες της έκθεσης διευκρινίζουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί διείσδυσης δεν συναντώνται μόνο σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση ή σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι Γερμανία και Ινδία βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε ρυθμό διείσδυσης, όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα.

Απεναντίας, η αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι το «κλειδί» που επιτρέπει την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης από ηλιακά συστήματα. Οι δύο κύριες αγορές (Κίνα με 6,5%) και Ευρώπη (8,8%) αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Συνολικά, η συμβολή των φωτοβολταϊκών υπολογίζεται σε 6.2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.   

Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι η σημασία των διαγωνισμών στην ανάπτυξη του κλάδου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι διαγωνισμοί συνέχισαν να αποτελούν το κύριο μοχλό ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας (utility scale) το 2022, παρά την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που οδήγησε σε περισσότερα PPA ή στην επιλογή του «merchant PV».

Ως προς την κατηγορία του «merchant PV», η έκθεση αναφέρει ότι βαίνει αυξανόμενη σταθερά καθώς επενδυτές επιδιώκουν να επωφεληθούν των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, αποφεύγοντας έτσι τους περιορισμούς των διαγωνισμών (χρόνος, περιοριστικοί όροι, ανεπαρκείς ποσότητες προς δημοπρασία κλπ) ή ως μοναδική εναλλακτική σε περιπτώσεις που έχουν ήδη εκλείψει τα όποια σχήματα στήριξης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών υπολογίζεται στα 240 GW στο κλείσιμο του 2022, με κορυφαία αγορά την Κίνα με 106 GW και ακολουθούν η ΕΕ με 38,7 GW και οι ΗΠΑ με 18,6 GW, όπως αποτυπώνεται στην παρακάτω επισκόπηση για την περσινή χρονιά.