Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 1.633.000 εντάσσεται το έργο «Βελτίωση και Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ». 

Ήδη το Τεχνικό Δελτίο έχει υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και προωθήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου (Οικονομική Επιτροπή) μέσω του ΥΠ.ΠΟ. στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε να χρηματοδοτηθεί.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και αφορούν αφ’ ενός αναστηλωματικές εργασίες του οθωμανικού τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου και αφ’ ετέρου καταγραφή προβλημάτων των δομικών υλικών και του διακόσμου.

Το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων. 

Το Ιμαρέτ στην Άρτα,  θεωρείται μνημείο – σύμβολο για την πόλη και είναι ένας από τους χώρους, που κατέλειπαν οι Οθωμανοί. 

Το Ιμαρέτ αναγέρθηκε από τον Φαϊκ Πασά, εξέχουσα προσωπικότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του Μωάμεθ Β΄.

‘Ηταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, από το οποίο έχει διασωθεί μόνο το τζαμί του Φΐκ πασά, που λειτουργούσε ως πτωχοκομείο και είχε οικονομική αυτοτέλεια.

Διέθετε ένα τζαμί, ένα χαμάμ, ένα εστιατόριο, κλίνες για οδοιπόρους και φτωχούς και έναν μεντρεσέ (μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο). Το τζαμί αυτό κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας.

Κατασκευάστηκε με υλικά, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας της αρχαίας Νικόπολης, όπως και από το βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας, αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Προηγούμενο άρθροΑνταμείφθηκε η Κοτανίδου για την τρομοκράτηση στην περίοδο της ψευτο πανδημίας – Την έβαλαν υπηρεσιακή υπουργό Υγείας – Στο περιθώριο η Γκάγκα
Επόμενο άρθροΈσκασε βόμβα! Η Εισαγγελία Εφετών δίνει εντολή για τον ποινικό έλεγχο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και των Τσιόδρα Σύψα και Λινού για την τρομοκρατία με τις μάσκες