Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψαν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση θα γίνει στις 11:00, σύμφωνα με το Σύνταγμα με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών «έκλεισε» προς τα κόμματα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς, όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης. Τόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψαν τη διερευνητική εντολή. Το μόνο που απομένει είναι να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και στη συνέχεια να αρχίσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μιας και όπως όλα δείχνουν έχουν κλειδώσει οι εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Τα επόμενα βήματα είναι ο ορισμός – κατά το Σύνταγμα – υπηρεσιακού πρωθυπουργού και υπουργικό συμβούλιο, καθώς και η ορκωμοσία της νέας Βουλής, η οποία πάντως θα διαλυθεί μέσα σε μερικές ώρες.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και συνεπώς το πιθανότερο έιναι τη θέση να αναλάβει ο Ι. Σαρμάς. Το αργότερο μέχρι την Σάββατο αναμένεται το πρωτοδικείο να έχει επικυρώσει την σταυροδοσία των βουλευτών (αφού θα έχουν εξεταστεί οι όποιες ενστάσεις και έχουν γίνει επανακαταμετρήσεις όπου απαιτείται) και ο φάκελος θα φτάσει στη Βουλή. Σημειώνεται πως η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 21 Μαΐου θα γίνει στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής (28/5). Το πρωί της Δευτέρας (29/5)) θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να προκηρυχθούν και επίσημα οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.


Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ακριβώς στις 18:30 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να παραλάβει την τρίτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κ. Ανδρουλάκης όπως αναμενόταν επέστρεψε αμέσως την διερευνητική εντολή λέγοντας, πως «η λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων, επιστρέφω άμεσα την διερευνητική εντολή».

Προηγούμενο άρθροΈρχονται οι πρώτες οδηγίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα από την Κομισιόν – Θα γονατίσουν οι Έλληνες για ακόμη μία φορά!
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα του Guardian στις εκλογές: Χιλιάδες νοικοκυριά ζουν στο όριο της φτώχειας με την πολιτική λιτότητας του Μητσοτάκη – Δύσκολο να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια