Για μία ακόμη φορά, η Λάρισα δικαίωσε τον χαρακτηρισμό τού εκλογικού «καθρέφτη» της επικράτειας, αφού «έπεσε μέσα» και φέτος στα αποτελέσματα και στα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα οποία σχεδόν ταυτίζονται με εκείνα της επικράτειας.

Για όσους παρακολουθούν στενά τις εκλογικές μάχες στην επικράτεια, ο «φωτογραφικός» χαρακτήρας της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας είναι γνωστός εδώ και καιρό, λένε δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτικές.

Ωστόσο, η συντριπτική διαφορά των 20 μονάδων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι εύκολο να αποτυπωθεί σε μία εκλογική περιφέρεια και, μάλιστα, καταγράφοντας πάνω-κάτω τα ίδια ποσοστά της πεντακομματικής Βουλής – η οποία μόλις ορκιστεί θα διαλυθεί αμέσως, για να πάμε σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Με λίγα λόγια, μία ματιά να έριχνε κανείς – αν μπορούσε, βέβαια – εξαρχής στα αποτελέσματα της Λάρισας, θα μάθαινε από πολύ νωρίς πού πήγαινε το πράγμα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λάρισας

Στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια εντοπίζονται κάποια χαρακτηριστικά, που δίνουν τη δυνατότητα να αποτυπώνεται σε αυτήν η πανελλαδική τάση με προσέγγιση ακριβείας, σχεδόν:

– Αγροτικός και αστικός ιστός, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθέτουν τον νομό.

– Ακόμα και η ηλικιακή διαστρωμάτωση έχει σημαντικά κοινά στοιχεία με το σύνολο της περιφέρειας.

– Με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να ανέρχονται στους 252.880, ακόμα και η συμμετοχή στη διαδικασία στο νομό πλησίασε πολύ την πανελλαδική φτάνοντας στο 66,6%.

– Άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής, που την έχει μετατρέψει στο πιο ακριβές «exit poll» κάθε εκλογικής αναμέτρησης, είναι πως δεν υπήρξε ποτέ «κάστρο» κάποιου κόμματος. Αντίθετα, παραδοσιακά ακολουθούσε τις τάσεις της κοινωνίας και αποτύπωνε το κλίμα που υπήρχε

Προηγούμενο άρθροΑυτοί είναι οι υπουργοί στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που ορίστηκε μέχρι τις εκλογές
Επόμενο άρθροΠροκαλεί ο Τουρκάλας υπουργός Άμυνας για την γενοκτονία του Πόντου