Υπό αυτές τις συνθήκες θα περάσουμε τέσσερα χρόνια; Διέλυσαν τα νοσοκομεία ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις πεθαίνουν ασθενείς στους διαδρόμους φωνάζουν οι υγειονομικοί

Οι υγειονομικοί σχολιάζουν την τετραετία-τυφώνα της ΝΔ που μετέτρεψε τους γιατρούς σε συλλεκτικό είδος και τις υπηρεσίες υγείας σε προϊόν

Σαν οδοστρωτήρας που συνέθλιψε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πέρασε η τελευταία τετραετία. Πρόεδροι νοσοκομειακών ενώσεων κοιτώντας προς τα πίσω θυμούνται την απαξίωση και την εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ σχολιάζουν και το ενδεχόμενο να έχει η ΝΔ νέα κυβερνητική θητεία και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για την υγεία: «Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό όσο και οι αντιλήψεις που υλοποιεί. Υγεία για τους έχοντες και αρρώστια για τους ασθενέστερους».


Στον αντίποδα όλων των παραπάνω η αυταπάρνηση του συνόλου των υγειονομικών που κράτησαν όρθια τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Κάποιοι άντεξαν και παρέμειναν, άλλοι όμως αποχώρησαν μην αντέχοντας την πίεση και τις συνθήκες εργασίας. Τα νοσοκομεία σήμερα αγκομαχούν περισσότερο από ποτέ, λένε οι γιατροί, και ζητούν ακόμη μια φορά το απολύτως αυτονόητο: ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, στελεχωμένο με μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των ασθενών.

Πρόεδρος Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου Λήμνου: «Το νέο ΕΣΥ στη Λήμνο έχει γίνει πράξη»

Στη Λήμνο το όραμα του κ. Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ έχει γίνει πράξη, το προσωπικό του στοίχημα για το καινούργιο ΕΣΥ (του) το πέτυχε, δεν περιμένουμε τις εκλογές. Χωρίς γιατρούς, με μετακινήσεις για να μπαλώσουν τα κενά και με συνεχείς διακομιδές ασθενών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Μας το είπε άλλωστε και η αναπληρώτρια υπουργός. «Διακομιδές να κάνετε», για να αγοράζουμε ιδιωτικές πτητικές υπηρεσίες, είναι το νέο δόγμα. Κι ας έχουν καταντήσει το ΕΣΥ βάρκα που μπάζει νερά από παντού, έτοιμη να βουλιάξει.

Η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει το νοσοκομείο της Λήμνου ουσιαστικά με μικρότερο αριθμό μόνιμων γιατρών κατά μέσο όρο απ’ ό,τι το παρέλαβε. Με έναν αναισθησιολόγο, ένα χειρουργό, έναν παθολόγο, έναν ακτινολόγο. Με έναν ή το πολύ δύο γιατρούς σε κάθε ειδικότητα, τους μετέτρεψε σε συλλεκτικό είδος. Οι περισσότεροι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν από 15 μέχρι και πάνω από 60 συνεχόμενες εφημερίες. Αλλά και με ένα ποιοτικά διαφορετικό στοιχείο. Με τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του το αδιανόητο έγινε πράξη. Το νησί για ολόκληρα δεκαπενθήμερα μένει χωρίς αναισθησιολόγο, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ενα ολόκληρο νησί 20.000 κατοίκων στη μέση του πελάγους χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα! «Πάμε κι όπου βγει!». Δεν το ονομάζει κανείς υγειονομική ασφάλεια αυτό ούτε ποιοτικές συνθήκες εργασίας (και ασφαλούς διαβίωσης) ευρωπαϊκής χώρας.

Αυτό το νέο ΕΣΥ της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που μοιάζει με τουριστικό γραφείο το οποίο μετακινεί γιατρούς και ασθενείς ανά την επικράτεια με τεράστιο οικονομικό κόστος, που εμείς το ζούμε, δεν είναι τόσο καινούργιο. Γυρίζει τα νησιά όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’50, στα πέτρινα χρόνια της άγονης γραμμής, και τη χώρα στην προ ΕΣΥ εποχή. Αυτό δεν είναι όραμα, είναι εφιαλτικό deja vu.

Το στοίχημα ασθενών και υγειονομικών δεν ταυτίζεται με το νεοφιλελεύθερο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη. Το όραμα της κοινωνίας είναι ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Που θα μειώνει τις ανισότητες (οικονομικές, γεωγραφικές, εκπαιδευτικές). Που θα σέβεται τον ασθενή και τον εργαζόμενο. Που θα δίνει αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας. Που θα προβλέπει κίνητρα για τα άγονα νησιά, γιατί τα νησιά είναι ο πλούτος της χώρας. Που θα νοιάζεται για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ (υπηρεσιών, εργασίας, ζωής). Κι επειδή «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα», θα βρεθώ την Κυριακή στην κάλπη για να κερδίσει το δικό μας στοίχημα. Ελπίζω να συναντηθούμε.

Πρόεδρος Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: «Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο»

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!» Ν. Καζαντζάκης

Ο ενιαίος υγειονομικός χώρος της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σήμερα χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του συνόλου των υγειονομικών μονάδων του ΕΣΥ πλην τμημάτων του ΠΑΓΝΗ. Είναι παλιός ο σχεδιασμός για ένα νοσοκομείο-πυλώνα σε κάθε ΥΠΕ και για μικρότερα νοσοκομεία διαμετακομιστικά – εφημεριακά κέντρα.

Βρισκόμαστε σε διαρκή κινητοποίηση από το καλοκαίρι του 2019, αφού τα σημάδια της επερχόμενης αποσύνθεσης ήταν ήδη ορατά, ενώ ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας μιλούσε για το ευτυχισμένο ελληνικό καλοκαίρι. Στην Κρήτη τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του τοπικού ΕΣΥ προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις την καλοκαιρινή περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το νησί και οι λιγοστοί εργαζόμενοι τρέχουν και δεν φτάνουν.

Στην περίοδο της ιστορικής πανδημίας δεν αποτελέσαμε φυσικά εξαίρεση στην τραγική διαχείρισή της και την περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Η κοινή και επώδυνη αίσθηση των συναδέλφων είναι ότι σε χειρότερο σημείο δεν έχουμε βρεθεί, πως οι απώλειες αυξάνονται καθημερινά και ότι όραμα δημόσιας υγείας δεν υπάρχει.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το κύμα μαζικών αποχωρήσεων συναδέλφων διογκώνεται. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πλήρους αποδόμησης του ΕΣΥ ανακοινώνει διά του πρωθυπουργού ότι θα την αναλάβει προσωπικά, για να είμαστε βέβαιοι πως δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

Θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν τιμητικά τις συγχωνεύσεις από το πολύπαθο Λασίθι, που μπαίνει ξανά στο στόχαστρο και αποτελεί μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού. Επιλέγεται για να υλοποιηθεί το νεοφιλελεύθερο όραμα της δημόσιας υγείας για τις ανάγκες της οικονομίας και όχι της κοινωνίας. Το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό όσο και οι αντιλήψεις που υλοποιεί. Υγεία για τους έχοντες και αρρώστια για τους ασθενέστερους. Η ιστορία της Κρήτης έχει καταγράψει και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Οι κάτοικοι του τόπου βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα και θα βρεθούν ξανά στον δρόμο γιατί το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο.