Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα – Εδώ η Ελλάδα καίγεται και ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη μαλώνουν για το ποιος είναι η γνήσια αντιπολίτευση Μητσοτάκη

Σκληρή πολιτική κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Και τα δυο κόμματα επιδιώκουν την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο, με την Χαριλάου Τρικούπη, λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, να ξεκαθαρίζει ότι αυτή είναι η μόνη αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την βαριά ήττα, επιχειρεί να αναδιοργανωθεί και το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει περισσότερο την εκλογική του δύναμη, με στόχο την δεύτερη θέση. Και όσο οδεύουμε προς τις νέες κάλπες τα «μαχαίρια» ακονίζονται.

Χαρακτηριστικό είναι πως λίγη ώρα μετά τα αποτελέσματα, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης». Και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες. Κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχθηκε περιτύλιγμα ενός παρακράτους υποκλοπών και εκτεταμένης διαφθοράς». Προχώρησε και σε επίθεση στην Κουμουνδούρου, δηλώνοντας πως «ο μόνος λόγος, που η Νέα Δημοκρατία δεν τα πλήρωσε όλα αυτά στην κάλπη, είναι ο “χρυσός” της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση: Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ τους κάλεσε «ξανά όλοι μαζί να δυναμώσουμε την παράταξή μας, τον πραγματικό και γνήσιο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας».

Η απάντηση του Τσίπρα

Μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώτη συζήτηση για την βαριά ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού».

Και απάντησε στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας: «Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι». Ενώ έθεσε ως στόχο του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές «να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά».

Αντέδρασε η Χαριλάου Τρικούπη

Η δήλωση Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα δεν δίστασε να ανεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για «πολιτικό κατήφορο» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, χαρακτηρίζοντας «χρυσό χορηγό» της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορώντας τον ότι θα μείνει «στη μνήμη των προοδευτικών πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης».