Τι συμβαίνει με τα περίεργα ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα;

«The truth is out there» («Η αλήθεια είναι εκεί έξω») ήταν η θρυλική φράση της δημοφιλέστατης σειράς επιστημονικής φαντασίας X-Files. Η σειρά, διαπραγματευόταν τους -υποτίθεται- μυστικούς φακέλους μιας ειδικής ομάδας του FBI, που αναλάμβανε μυστηριώδεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν εξωγήινοι. Αρκετά χρόνια μετά το τέλος της, το σήριαλ των UFO ζει τις μεγαλύτερες… δόξες του, αλλά αυτή τη φορά, με την πλέον επίσημη «σφραγίδα», αυτή του αμερικανικού Πενταγώνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα (ακόμα) βίντεο στο οποίο μαχητικά της αεροσκάφη καταγράφουν άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα. Είναι η πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, που κάνει τέτοιο. Και η πολλοστή φορά που πυροδοτούνται συζητήσεις. Συνωμοσίας και μη. Καθώς βλέπουμε βίντεο από αντικείμενα να κινούνται τόσο γρήγορα που κάνουν τα πλέον σύγχρονα αμερικανικά μαχητικά να μοιάζουν με… χελώνες, πληθαίνουν οι αναφορές για μπαλόνια και «μπαλόνια» στους ουρανούς διαφόρων χωρών, τα ερωτήματα είναι… βασανιστικά: Τι συμβαίνει με τα UFΟ; Και πόσο… UFO είναι; Τι είναι αυτά τα αντικείμενα; Γιατί τα βλέπουμε τώρα;

Κουκίδες και μπαλόνια

UFO σημαίνει Unidentified Flying Object, στα ελληνικά ΑΤΙΑ, δηλαδή Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και όρος UAP ο οποίος μεταφράζεται σε Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα. Πάντως, όσο πολυσυζητημένα είναι τα ΑΤΙΑ, εδώ και περισσότερες από 5 δεκαετίες, η αμερικανική -και κατ’ επέκταση και οι υπόλοιπες- κυβέρηση αρνείται κάθε συζήτηση γι’ αυτά. Αυτό όμως αλλάζει, καθώς οι αναφορές από πιλότους αερογραμμών και μαχητικών για μυστηριώδη αντικείμενα- οχήματα που δε μοιάζουν με τίποτα ανθρώπινο, που ακολουθούν τα αεροσκάφη τους, πληθαίνουν. Νωρίτερα, Αμερικανοί και Ρώσοι αστροναύτες και κοσμοναύτες περιέγραφαν παράξενα αντικείμενα που έβλεπαν στα ταξίδια τους το διάστημα, αλλά τίποτα περισσότερο δεν προέκυψε από αυτό, καθώς το πιθανότερο είναι πως επρόκειτο για διαστημικά σκουπίδια.

Έτσι, το 2021 η NASA ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε μια ομάδα ειδικών να ψάξουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα. Θα ακολουθούσε δημοσιοποίηση αναφοράς από το Πεντάγωνο, σχετκά με 144 καταγεγραμμένα «γεγονότα» από το 2004 ως το 2021. Αν και πουθενά δεν υπάρχει αναφορά για εξωγήινους και άλλα όντα, τα περισσότερα από τα περιστατικά που αναφέρονται, έχουν καταγραφεί από υπερσύγχρονα συστήματα μαχητικών αεροσκαφών, από κάμερες σε αισθητήρες, ραντάρ, υπέρυθρες, εντοπιστές όπλων και άλλων αεροσκαφών κ.α.

Και έπειτα, ήρθαν τα βίντεο. Αργά, αλλά σταθερά, αποχαρακτηρίζονται οι καταγραφές των μαχητικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα τρία βίντεο που τραβήχτηκαν το 2004 και το 2015 και διέρρευσαν το 2007 και το 2017, από πιλοτήρια μαχητικών κατέγραψαν αντικείμενα που αιωρούνταν και πετούσαν (και σε μία περίπτωση περιστρέφονταν ενώ πετούσαν). Σε κάποια, τα αντικείμενα μένουν ακίνητα και μετά κινούνται αντίθετα στον άνεμο, κάνουν κινήσεις που είναι αδύνατο να πράξουν αεροσκάφη και πύραυλοι, κινούνται σε εξωπραγματικές ταχύτητες.

Και όλα αυτά, χωρίς να φαίνεται πως έχουν κάποια πηγή πρόωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πιλότοι δυσκολεύονται όχι απλά να ακολουθήσουν, αλλά ακόμα και να καταγράψουν τα αντικείμενα και σχολιάζουν μάλλον… αποσβολωμένοι αυτά που βλέπουν. Τα σχόλια των πιλότων δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι έβλεπαν κάτι πολύ παράξενο. Και αυτά τα περιστατικά δεν ήταν καθόλου μοναδικά. Μια προκαταρκτική έκθεση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI) το 2021 ήταν ασαφής, αλλά περιείχε αρκετά για να τροφοδοτήσει τα σενάρια των ουφολόγων: 143 γεγονότα που εξακολουθούν να αποτελούν μυστήριο, περιγράφονται ως αντίκειμενα με «ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πτήσης» και πολλά άλλα.