Ολοκληρώνεται σήμερα η σύνοδος των επτά πλουσιότερων οικονομιών (G7) – Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς – στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, με ένα ανακοινωθέν που σηματοδοτεί εκ νέου την βούληση της ομάδας να συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα ενάντια στη Ρωσία και που εκφράζει τη δυσπιστία της Δύσης προς την Κίνα ως εμπορικό εταίρο.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η τριήμερη συνάντηση των G7, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη του Bakhmut, μετά από μια πολύμηνη πολιορκία η οποία σηματοδότησε την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου – και η ανακοίνωση της Μόσχας έθεσε  στην ατζέντα της συνόδου το ερώτημα περί του πώς οι G7 θα αντιδράσουν στην πτώση του Bakhmut.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα φτιάξουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία ως απάντηση στην κατάληψη του Bakhmut

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έσπευσε να προτείνει τη δημιουργία κοινών συμμαχικών προγραμμάτων εκπαίδευσης σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής για Ουκρανούς πιλότους, «προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι δεν πρέπει να περιμένει να πετύχει στην εισβολή της παρατείνοντας τη σύγκρουση», όπως είπε.
Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει αεροπλάνα F-16 στην Ουκρανία, ωστόσο κατά την πρώτη μέρα της συνόδου 19/5, ο Αμερικανικός πρόεδρος Joe Biden και ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους ηγέτες της G7 ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει κοινά συμμαχικά προγράμματα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους στα F-16 – προκαλώντας την ισχυρή αντίδραση της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου, εκτός από την έγκριση του Biden στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων των F-16, η G7 ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Ρωσία.
Μετά τις ανακοινώσεις για την κατάληψη του Bakhmut από το ρωσικό στρατό, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ετοιμάσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 375 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει πυροβολικό, πυρομαχικά και εκτοξευτές ρουκετών HIMARS.

Συνάντηση Zelensky με Lula, Modi, με πρωτοβουλία των G7 

Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας της συνόδου περιλαμβάνει μια κοινή συνεδρίαση των ηγετών της G-7  με τον ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και μία ευρύτερη σύνοδο των G7, στην οποία έχουν προσκληθεί και θα παραστούν οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου», μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Ινδία, που η Δύση κάλεσε στη σύνοδο προκειμένου να τις φέρει σε επαφή με τον Zelensky.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula Ignacio da Silva είπε στον Macron ότι θα μιλήσει με τον Zelensky κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Χιροσίμα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmamuel Macron υποστήριξε από την πλευρά του ότι η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να πειστούν μεγάλα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS, όπως η Ινδία και η Βραζιλία να βγουν από την ουδετερότητά τους και να υποστηρίξουν την Ουκρανία.

Συνάντηση Biden με πολιτικές ηγεσίες Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, με αιχμές προς την Κίνα

Το πρόγραμμας της τρίτη μέρας της συνόδου, 21/5, περιλαμβάνει τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Biden με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για να «συζητήσουν τις στρατιωτικές πιέσεις και τον οικονομικό καταναγκασμό που οι δύο ασιατικές χώρες αντιμετωπίζουν από την Κίνα», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς αυτής συνάντησης, ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που έλεγε ότι «οι πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν πώς να οδηγήσουν την συνεργασία τους σε νέα επίπεδα, μεταξύ των άλλων με νέο συντονισμό απέναντι στις παράνομες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας», χωρίς όμως να περιλαμβάνει καμιά αναφορά στην Κίνα.
Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφερεν ότι ο Βiden κάλεσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ασία.

Προηγούμενο άρθροΆρχισαν τα όργανα! Τεχνικά προβλήματα επικαλείται η Singular Logic στην μετάδοση των αποτελεσμάτων
Επόμενο άρθροΟ υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει τα επιδόματα που δίνονται με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια