Αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες, καθώς και τι ώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφοφορίας, ενόψει των αυριανών εκλογών.

Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε την Τετάρτη εγκύκλιο θέμα «Πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας», όπου περιλαμβάνονται όλες οι SOS πληροφορίες για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 45/22.04.2023 (Α΄ 99), οι εκλογές στην Ελληνική Επικράτεια θα διεξαχθούν την Κυριακή 21η Μαΐου 2023 και η ψηφοφορία -που γίνεται με ορισμένους κανόνες- θα διαρκέσει από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00, όπως ειδικότερα προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας ένας – ένας, ή σε ολιγάριθμες ομάδες, ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Πότε δίνεται παράταση στην προθεσμία ψηφοφορίας

Όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για δύο (2) ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Σε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της ψηφοφορίας, αυτή παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με τη διάρκεια της τυχόν διακοπής.

Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές και απόλυτα δικαιολογημένες περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των δύο (2) ωρών καθώς και από το χρόνο που διήρκεσαν οι διακοπές, μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων (άρθρο 89 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές εκλογές θα μάθουμε τα αποτελέσματα νωρίτερα από κάθε άλλη εκλογική δοκιμασία.

Προηγούμενο άρθροΔεν άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Ρωσία! Αναγκάστηκαν οι Έλληνες να μεταβούν στη Λιθουανία για να ψηφίσουν
Επόμενο άρθροΤον εκτέλεσαν εν ψυχρώ! 24χρονος στην Πάτρα πέφτει νεκρός μέσα στο σπίτι του χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας