Τι συμβαίνει; Πεθαίνουν μωρά από μυοκαρδίτιδα στην Βρετανία – Στον εντεροϊό τα ρίχνει ο ΠΟΥ – Μήπως οι γονείς ήταν εμβολιασμένοι;

Ένα μωρό πέθανε και άλλα επτά χρειάστηκαν εντατική θεραπεία στη Βρετανία, αφού ένας «συνήθως ήπιος» ιός, ο εντεροϊός, φάνηκε να προκαλεί σοβαρή καρδιακή πάθηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είχε ειδοποιηθεί για μια «ασυνήθιστη» αύξηση της μυοκαρδίτιδας -φλεγμονής της καρδιάς- μεταξύ νεογνών στη Νότια Ουαλία που μολύνθηκαν από εντεροϊό τον περασμένο χρόνο.

Όπως μεταδίδει ο Independent, παρόλο που οι εντεροϊοί είναι συνηθισμένοι και συχνά ασυμπτωματικοί, είναι γνωστό ότι υψηλό ποσοστό ασθενών αναπτύσσει κλινική νόσο, μερικές φορές με σοβαρές και θανατηφόρες συνέπειες – σε αυτήν την περίπτωση μυοκαρδίτιδα.

Η Νότια Ουαλία είχε παρουσιάσει μόνο δύο παρόμοια κρούσματα σε έξι χρόνια, ενώ έως τον Απρίλιο σημειώθηκαν 10 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας σε μωρά ηλικίας κάτω των 28 ημερών που βρέθηκαν θετικά στον εντεροϊό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Joann και ο Christian Edwards, των οποίων ο 12 ημερών γιος Elijah πέθανε υπό αυτές τις συνθήκες στις 9 Μαρτίου του περασμένου έτους, ανέφερεαν ότι τους είπαν πως ο θάνατος του μωρού τους ήταν «απροσδιόριστος», προτού προκύψουν παρόμοια περιστατικά μεταξύ άλλων νεογνών που διερευνώνται τώρα.

Τα συμπτώματα – Τι λένε οι ειδικοί

Άλλα πέντε κρούσματα έχουν εντοπιστεί την ίδια περίοδο στη νοτιοδυτική Αγγλία, αλλά δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ενώ οι λοιμώξεις από εντεροϊούς είναι συχνά ασυμπτωματικές, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπιες έως μέτριες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, με συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και αδυναμία του σώματος.

«Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό, τα μέτρα ελέγχου κατά τη διάρκεια των κρουσμάτων επικεντρώνονται στα κλασικά μέτρα υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών και της απολύμανσης των λερωμένων ρούχων και επιφανειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σκόπιμο να κλείσουν οι εγκαταστάσεις παιδικής φροντίδας και τα σχολεία για να μειωθεί η ένταση της μετάδοσης», υπογράμμισε ο ΠΟΥ.

Ο Δρ Shamez Ladhani, σύμβουλος Παιδιατρικής στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι ο εντεροϊός «είναι μια κοινή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας, που προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής νόσου».

«Σε πολύ μικρά μωρά, ο εντεροϊός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται μυοκαρδίτιδα – η οποία προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς. Τα περισσότερα μωρά και παιδιά αναρρώνουν πλήρως από αυτό», πρόσθεσε.