Στους ρυθμούς των Ρίχτερ «χόρευε» όλη τη νύχτα η Κρήτη, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, 18 Μαΐου, κοντά στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στις 21:58, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, πάντα στο ίδιο επίκεντρο ή λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπιζόταν 7 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.

Από τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής, ο μεγαλύτερος σε ένταση ήταν της τάξης των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 02:53 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπιζόταν στα 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 17,5 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, από την ώρα της τέλεσης του βασικού σεισμού, μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί στο νησί είχαν φτάσει τους 17 με τους πιο ισχυρούς να είναι μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και να σημειώνονται στις 02.11, στις 02:20 και στις 03.10.

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, αλλά κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων μετασεισμών που ακολούθησαν τον βασικό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, και έγιναν αισθητοί τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες πόλεις του νησιού, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, ιδίως των χωριών, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και σίγουρα πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν τη νύχτα.

Το ευχάριστο είναι ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, ούτε από τον βασικό σεισμό, ούτε από τους μικρότερους μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα.

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα σχολεία

Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

Προηγούμενο άρθροΓενοκτονία των Ποντίων: Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος
Επόμενο άρθροΧιλιάδες Έλληνες αναχωρούν από την Αθήνα για να πάνε να ψηφίσουν – Καταρρέει η αποχή που περίμενε ο Μητσοτάκης