Κατήφορος! Κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλει στον Μητσοτάκη τα φαγοπότια των golden boy της ΔΕΗ

Σε σοβαρότατες καταγγελίες φέρεται ότι έχει προχωρήσει «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος σχετικά με τα golden boys της ΔΕΗ με επιστολές που απέστειλε στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στέλεχος της ΔΕΗ που είναι ταυτόχρονα και κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έχει στείλει μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα δύο επιστολές στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να παρέμβει αφενός για τις υπερβολικές αμοιβές στα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, αφετέρου για παράνομες ρυθμίσεις οφειλών επιχειρήσεων που χρωστούν σε όποιον μιλά ελληνικά – ακόμη και οφειλών στο όνομα επιχειρηματιών που έχουν πεθάνει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ίδιο πρόσωπο έστειλε και εξώδικο προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, ζητώντας του να ερευνήσει τις υποθέσεις οφειλών που καταγγέλλει καθώς οδηγούν σε απώλειες εσόδων και άνιση μεταχείριση πελατών.

Την πρώτη επιστολή προς τον πρωθυπουργό την έστειλε στις 23 Απριλίου 2023 προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για τι εξελίξεις στον τομέα όπου ασχολείται.

Όπως λέει, σε εκείνη την επιστολή μετέφερε τον έντονο προβληματισμό του για την εφαρμογή του νόμου 4643/2019 και τις «παρενέργειες που επέφερε σε θέματα διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και για τις μάλλον υπερβολικές για την παρούσα συγκυρία παροχές στα διευθυντικά στελέχη». Σχολιάζει, μάλιστα, ότι παρουσιάζονται φαινόμενα «που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία και τους πολίτες», «όταν στο σύστημα αξιών, είτε μεμονωμένων ατόμων είτε ομάδων είτε επιχειρήσεων, είναι πρώτη προτεραιότητα η απόκτηση υλικών αγαθών και χρήματος».

Με τη δεύτερη «ανοικτή επιστολή», το ίδιο πρόσωπο καταθέτει την ανησυχία του για φαινόμενα «που έχουν να κάνουν με την έλλειψη διαφάνειας σε οικονομικές συναλλαγές με τους πελάτες αλλά και την άνιση μεταχείριση πελατών, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου που είναι ο κύριος μέτοχος αυτής».

Εξώδικο στο Στάσση

Στο σημείο εκείνο, επικαλείται το εξώδικο που έχει στείλει στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της ΔΕΗ, Γεώργιο Στάσση, στις 10 Μαΐου 2023.

Όπως λέει, στο εξώδικο «περιγράφονται πλήθος περιπτώσεων οικονομικών συναλλαγών με γνωστό επιχειρηματικό όμιλο», μιλώντας για «επαναλαμβανόμενες ενέργειες εις βάρος των εσόδων της ΔΕΗ, που μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν».

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η μη εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε υπέρ της ΔΕΗ και εις βάρος επιχειρηματία για αναγκαστική είσπραξη χιλιάδων ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Η μη ολοκλήρωση της δικαστικής διεκδίκησης από συγκεκριμένους πελάτες, που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ είχαν σταλθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι στη Νομική Υπηρεσία.
  • Η αναίτια ευνοϊκή αντιμετώπιση αιτημάτων πελατών με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του εκατομμυρίου ευρώ.
  • Ως πλέον σοκαριστικό, αναφέρει την «επανειλημμένη ρύθμιση οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο όνομα αποβιώσαντος γνωστού επιχειρηματία, ενέργεια που καταφανώς παράγει και ποινικά αδικήματα».

Στο εξώδικο προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, το στέλεχος της επιχείρησης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει την πράξη του.

Επικαλείται «το κάλεσμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με στόχο την αλλαγή των προτύπων και των αντιλήψεων για τη δημόσια ηθική και ακεραιότητα», «τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά και την ενίσχυση της διαφάνειας των μηχανισμών και κανόνων λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και επιχειρήσεων», αλλά και τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού της ΔΕΗ «για την προστασία των συμφερόντων και εσόδων της επιχείρησης».

Ο καταγγέλλων υπάλληλος αναφέρεται σε εννέα περιπτώσεις συναλλαγών που έγιναν σε παροχές ηλεκτρικής ενέργειας γνωστού ομίλου εταιρειών, ο οποίος εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευμένες οφειλές, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα του ΓΕΜΗ εμφανίζεται να βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Όπως λέει, στις συναλλαγές περιλαμβάνονται διακανονισμοί, ρυθμίσεις και δηλώσεις νέας εκπροσώπησης, οι οποίες θεωρεί ότι διεκπεραιώθηκαν σε συνθήκες έλλειψης διαφάνειας, αντίθετα με τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις υπηρεσιακές πρακτικές της ΔΕΗ κατά τα έτη 2021 και 2022 και, όπως επισημαίνει, «είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και είναι αντίθετες στην αρχή του υγιούς ανταγωνισμού και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης πελατών».