«Ελληνικό Watergate» χαρακτηρίζει το Euronews το σκάνδαλο των υποκλοπών σε άρθρο του για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως σαφές και προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει τις αποκαλύψεις του Documento και άλλων ΜΜΕ για παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και αξιωματούχων από ΕΥΠ και Predator με την υπογραφή του Μεγάρου Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει το Euronews, «η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών από την ΕΥΠ, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται ότι έχει χρησιμοποιήσει και το Predator».

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Νίνο Τσερετέλι, υπεύθυνος έρευνας στο Democracy Reporting International στο Βερολίνο, «οι πολιτικές αρχές στην Ελλάδα ουσιαστικά παρεμπόδισαν τις δραστηριότητες της ανεξάρτητης υπηρεσίας (σ.σ. ΑΔΑΕ), η οποία υποτίθεται ότι επαληθεύει, για παράδειγμα, ποιος είναι στη λίστα παρακολούθησης. Και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ενημερωθούν οι άνθρωποι μετά την παρακολούθηση. Αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά ανησυχητική κατάσταση, γιατί η αντιπολίτευση και οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που στοχοποιούνται. Και αυτό επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και την ποιότητα του κράτους δικαίου».

Ο ίδιος εκτιμά, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι το σκάνδαλο είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό είναι «σύμπτωμα καταστολής των επικριτικών φωνών από τα μέσα ενημέρωσης και απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση σε επίπεδο Ε.Ε. προτού η κατάσταση φτάσει σε μη αναστρέψιμη άνοδο».

Υπενθυμίζεται πως το δημοσίευμα του Euronews έρχεται ενώ έχει προηγηθεί σφοδρή επίθεση του διεθνής τύπου κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με εκτενείς αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην ελευθερία του Τύπου, τα push backs και την τραγωδία των Τεμπών, παρουσιάζοντας επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ως τη «μοναδική ελπίδα της αριστεράς» στην Ελλάδα να επιστρέψει στην εξουσία.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμιος διασυρμός για τον καταστροφέα της Ελλάδος δύο μέρες πριν τις εκλογές! Τον κρεμάνε στα μανταλάκια όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία
Επόμενο άρθροΈρχεται μεγάλη ανατροπή τη νύχτα των εκλογών (Βίντεο)