Σκάνδαλο μεγατόνων. Σε πλήρη δικαστική διερεύνηση βρίσκεται υπόθεση με παράνομες εκδόσεις golden visas στην περιοχή της Καστοριάς από την Εισαγγελία Καστοριάς. Η υπόθεση είναι εξόχως σοβαρή, αφού βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται πως έχουν δοθεί παρανόμως golden visas σε τουλάχιστον 45 υπηκόους από το Ιράκ. Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, αφού επίσημες καταγγελίες αναφέρονται σε εμπλοκή ισχυρού στελέχους της ΝΔ στην Καστοριά.

Στις αρχές Μαρτίου του 2023 κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης αίτηση από υπάλληλο του Τμήματος Αδειών Διαμονής Νομού Καστοριάς, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση απόφασης (δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023) του Συντονιστή του Τμήματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr είναι επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Η επίμαχη απόφαση του Συντονιστή αφορούσε τον ορισμό του καταγγελλόμενου σε θέση -κλειδί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής νομού Καστοριάς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

«145 άδειες διαμονής με πλαστά δικαιολογητικά»

Στην επίμαχη αίτηση ο συγκεκριμένος υπάλληλος αναφέρει ότι τον Μάιο του 2021, ο καταγγελόμενος ζήτησε να κριθεί παράνομη η τοποθέτηση υψηλά ιστάμενου στη Διεύθυνση, προκειμένου να αναλάβει ο ίδιος τη θέση. Η διοίκηση απάντησε αρνητικά στο επίμαχο αίτημα. Παρόλα αυτά, μετά από περίπου εφτά μήνες, ο Συντονιστής «με την προσβαλλόμενη πράξη του επικαλούμενος αφενός τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων του Τμήματος Αδειών Διαμονής Ν. Καστοριάς και αφετέρου την ανάγκη τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των υπηρεσιών μας», αντικατέστησε τον επίμαχο υπάλληλο και στη θέση του όρισε το εν λόγω στέλεχος της ΝΔ στην Καστοριά.

Σύμφωνα με την αίτηση του συγκεκριμένου πρώην υψηλά ιστάμενου στελέχους της Διεύθυνσης, αιτία της απομάκρυνσής του ήταν ότι «διεξήγαγα προσωπική έρευνα διακρίβωσης της γνησιότητας των συμβολαίων που είχαν υποβληθεί στην υπηρεσία με τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής επενδυτή, από την οποία προέκυψαν 45 πλαστά συμβόλαια, 69 πλαστές ή παραποιημένες θεωρήσεις εισόδου (VISA), οι οποίες οδήγησαν στην έκδοση 145 αδειών διαμονής στη χώρα με πλαστά δικαιολογητικά».

Μάλιστα, «με την αποκάλυψη των πρώτων πλαστών εγγράφων ενημέρωσα άμεσα την Δ/ντρια της Δ/νσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Στις 26.07.2022) η οποία ήταν και η πειθαρχικώς προϊστάμενη των υπαλλήλων του τμήματος, και ακολούθως την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς με τέσσερις αναφορές». Ο ίδιος υπάλληλος προσέθεσε μάλιστα πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2022 «είχα ολοκληρώσει την ανάκληση 145 αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί με πλαστά δικαιολογητικά, σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους».