Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τις χθεσινές δηλώσεις του για επαναφορά εισφοράς 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία ήταν εκτός γραμμής και προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε τον αξιοπρεπή δρόμο της απόσυρσης από τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, επιδεικνύοντας ευθιξία μετά το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, δεν θα είναι υποψήφιος, σε αντίθεση μ’ έναν άλλον υποψήφιο, ο οποίος βαρύνεται με την πολιτική ευθύνη του δυστυχήματος των Τεμπών.

Με άλλα λόγια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος παραιτήθηκε για μια προσωπική άποψη που εξέφρασε και η οποία ήταν εκτός της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύτητα από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε, τονίζοντας αφενός ότι οι δηλώσεις του στελέχους του είναι εκτός του προγράμματός του, και αφετέρου υπογράμμισε με σαφήνεια ότι «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αντιθέτως, επέλεξε, με τη στήριξη προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι κανονικά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Παραιτήθηκε προσχηματικά μετά την τραγωδία των Τεμπών αναλαμβάνοντας δήθεν την πολιτική ευθύνη που αυτονόητα είχε ως υπουργός Μεταφορών, αλλά επέλεξε να διεκδικήσει την ψήφο του λαού των Σερρών, σαν να μη συνέβη τίποτα.

Εξάλλου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής «ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη παραιτούμενος από υπουργός και αναγνωρίζοντας ότι, έχοντας την εποπτεία ενός οργανισμού ο οποίος ήταν, θα έλεγα, ο υπεύθυνος, και αναφέρομαι στον ΟΣΕ, για ένα τραγικό δυστύχημα, ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί παραιτούμενος. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα κρίνουν οι πολίτες».