Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Rumen Radev, στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι το γεγονός της αιφνιδιαστικής απόφασης για έλεγχο στην Ελληνική Λύση από την αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τη χρονική στιγμή της καταγγελίας του εκπροσώπου του κόμματος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Παύλου Σαράκη, για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία και τη Singular Logic;

Να είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες μετά τα όσα αιτήθηκε στην διακομματική επιτροπή βουλευτικών εκλογών ο γνωστός δικηγόρος, ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε σχετική έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για το αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα;

Σύμφωνα με τον Παύλο Σαράκη και ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δημιουργείται έντονος προβληματισμός και εύλογη αμφισβήτηση ως προς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, με αφορμή αφενός πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου σημαντικές αλλαγές που αφορούν την εταιρεία που θα διεκπεραιώσει τη διαδικασία υπολογισμού/μετάδοσης των αποτελεσμάτων, δηλαδή τη Singular Logic.

Όπως είχε αποκαλυφθεί προ διμήνου, η οικογένεια του Σπύρου Μανωλόπουλου, ιδιοκτήτη της Singular Logic, διατηρεί φιλικές και οικονομικές σχέσεις δεκαετιών με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Αυτή μάλιστα, θα είναι και η πρώτη φορά που η Singular Logic θα διεξαγάγει εκλογές υπό αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ο κ. Μανωλόπουλος και η εταιρεία του, η Space Hellas (γνωστή για την ενασχόλησή της με αμυντικά συστήματα), αγόρασαν τη Singular στις αρχές του 2021, ως μέρος του επενδυτικού σχήματος με την Epsilon Net του Γιάνη Μίχου.

Αργότερα, τον Ιούλιο του 2021, διασπάστηκαν οι εταιρείες και η Space Hellas διατήρησε το κομμάτι των δραστηριοτήτων που αφορά τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές πληροφορικής, δηλαδή το κομμάτι των εκλογικών διαδικασιών.

Πάντως, η εταιρεία Space Hellas, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε κάθε μεγάλο ψηφιακό έργο του Δημοσίου, με πολλά εκατομμύρια να έχει λάβει από την τωρινή κυβέρνηση.

Συμμετέχει π.χ. στην κοινοπραξία που ανέπτυξε το λογισμικό Pandora, το οποίο παρουσιάστηκε στο τέλος του 2022 από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και το οποίο προσφέρει προστασία στα τερματικά του στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανέλαβε ακόμη -και πάλι μέσω του ΥΠΕΘΑ- το έργο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών και ανάπτυξη υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», ύψους 11.900.000 ευρώ.

Τέλος, μετέχει σε κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό του κυβερνητικού Cloud, δηλαδή του κυβερνοχώρου όπου φιλοξενούνται τα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, που θα στοιχίσει 15.686.637 ευρώ.

Σε αυτές τις εκλογές, της 21ης Μαΐου (αλλά και στη δεύτερη κάλπη αν χρειαστεί), όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με tablets και όλες οι συσκευές θα έχουν σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με στόχο αυτή τη φορά να μεταδοθούν πιο γρήγορα.

Αυτή η μέθοδος ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) θα υλοποιηθεί με εξοπλισμό και λογισμικό της Singular Logic, η οποία θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί όλα τα αποτελέσματα, ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη μετάδοσή τους.

Αυτό θα συμβεί όπως είπαμε για πρώτη φορά και σημαίνει ότι τα πάντα θα περνούν και θα επεξεργάζονται από τον εξοπλισμό και το λογισμικό της εταιρείας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, είναι τουλάχιστον περίεργες οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος έγειρε θέμα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και… μελλοντικής αμφισβήτησης, χωρίς να το έχει θέσει κανείς προηγουμένως!

Προφήτης, ή μήπως κάτι άλλο;

Προηγούμενο άρθροΤι στο καλό τα “σήκωσαν” όλα πριν φύγουν; Άδεια τα ταμεία λέει ο Μητσοτάκης – Δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις
Επόμενο άρθροΓελάνε μέχρι και οι πέτρες με το μήνυμα του Κούλη! Πάρτε το λεωφορείο και ανεβείτε Θεσσαλονίκη δεν μπορώ να μαζέψω κόσμο