Μας δουλεύουν όλοι με τους μισθούς! Άλλα λέει η Κομισιόν άλλα τάζουν αυτοί

Μετά τον ΟΟΣΑ «μαύρα μαντάτα» έρχονται και από την Κομισιόν για τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών στη χώρα μας, με φόντο την εκτίναξη της ακρίβειας αλλά και τους πολύ χαμηλούς μισθούς.

Ειδικότερα, στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαΐου, καταγράφεται μεταξύ άλλων και η λίστα με τον πραγματικό μισθό ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. με την Ελλάδα να βρίσκεται στα χαμηλά της εν λόγω κατάταξης, σημειώνοντας μείωση 6,7% στον πραγματικό μισθό για την άνοιξη 2022. Ο μέσος όρος για τις χώρες της Ε.Ε. ήταν –2,3%.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω καταβύθιση 0,6% για την άνοιξη του 2023. Και μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει λόγο για αυξήσεις  μισθών και δη του βασικού (οι μέσες μηνιαίες αποδοχές διαμορφώθηκαν, λέει, το 2022 σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.046,3 ευρώ το 2019) όμως σύμφωνα και με τον ΟΟΣΑ «ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%».

Παραδείγματα 

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο  3,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού.