Πολεοδομικό ρουσφέτι στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη φέρεται να συμπεριελήφθη μεταξύ άλλων στη χιονοστιβάδα τροπολογιών που «στριμώχτηκαν» στα τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πρόκειται για το άρθρο 12 στην τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνέταξαν οι Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, με τίτλο «Εξορθολογισμός της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής προστασίας ειδικότερων περιοχών», παραπέμποντας σε… βασιλικό διάταγμα της 20ης Ιουλίου 1968. Ουσιαστικά, η εν λόγω τροπολογία αποτέλεσε ικανοποίηση αιτημάτων, ώστε να διατηρηθούν χαμηλά τα ύψη δόμησης των οικιών σε Εκάλη, Ψυχικό και Φιλοθέη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφ.Συν», το υπουργείο Περιβάλλοντος διαφωνούσε για την προσθήκη του επίμαχου άρθρου, ωστόσο εκείνο φέρεται, σύμφωνα με καταγγελίες, να προωθήθηκε από τους Κωστή Χατζηδάκη και  Άδωνη Γεωργιάδη μετά από πιέσεις της Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός  (ΝΟΚ) του 2012 επιτρέπει την ανέγερση κτιρίων συγκεκριμένου ύψους, υπό προϋποθέσεις εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Βάσει του ΝΟΚ ξεκίνησαν να ψηλώνουν οι οικοδομές στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων που δεν ήθελαν πολυκατοικίες δίπλα στις επαύλεις τους.

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού αντέδρασε πρώτος κατά του ΝΟΚ, σλλά δεν εξασφάλισε στήριξη από τον αρμόδιο υφυπουργό του ΥΠΕΝ. Ωστόσο, είχε ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, λόγω της παρουσίας της Κλαίρης Σινανιώτη (σύζυγο του ετεροθαλή αδελφού της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, Τζώρτζη Παπαζήση), προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Οι αντιστάσεις του ΥΠΕΝ έπεσαν και η ρύθμιση υπεγράφη με τον νόμο 5043/2023. Ένα μήνα αργότερα έφτασε προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που ζητά με ομόφωνη απόφαση τη δέσμευση όλων των κομμάτων για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την συμπερίληψη στο άρθρο 120 του νόμου 5043/2023 όλες οι περιοχές με χρήσεις γης «αποκλειστικής κατοικίας».

Προηγούμενο άρθροΠρώτη φορά στα χρονικά! Δύο μέρες πριν τις εκλογές οι καθαρίστριες απεργούν και απειλούν να βγουν στους δρόμους
Επόμενο άρθροΟ υπηρέτης του Μαρινάκη Λευτέρης Αυγενάκης λίγο πριν κλείσει η Βουλή μοίρασε χρήμα σε συγγενείς και κολλητούς στο Ηράκλειο – Πρέπει να μπουν όλοι φυλακή