Υπό αμφισβήτηση θέτει την απόφαση του FBI να ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump και της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, η πολυαναμενόμενη έκθεση του ειδικού συμβούλου John Durham στις ΗΠΑ.
Η έκθεση των 300 και πλέον σελίδων ασκεί δριμεία κριτική στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της, αλλά δεν συνιστά νέες κατηγορίες εναντίον προσώπων ή “συνολικές αλλαγές” στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις πολιτικά ευαίσθητες έρευνες.
Η έκθεση δεν επιβεβαιώνει όμως τις προσδοκίες που είχαν θέσει ο πρώην πρόεδρος Trump και οι σύμμαχοί του, οι οποίοι υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι θα αποδείκνυε ότι η έρευνα του FBI δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.

Τα συμπεράσματα από την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα:

Ο Durham διαπιστώνει ότι το FBI βιάστηκε να ερευνήσει τον Trump

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα “διεξήγαγε περισσότερες από 480 συνεντεύξεις” και “απέκτησε και εξέτασε περισσότερα από ένα εκατομμύριο έγγραφα που αποτελούνται από περισσότερες από έξι εκατομμύρια σελίδες”, ενώ εξέδωσε επίσης 190 κλητεύσεις από το σώμα ενόρκων, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση Durham, ωστόσο, βασίζεται σε πολλά δημόσια ευρήματα -συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων της έρευνας που περιγράφηκαν λεπτομερώς σε έρευνα του 2019 από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης Michael Horowitz – για να αμφισβητήσει την απόφαση του γραφείου να ξεκινήσει μια πλήρη έρευνα, την οποία το παρατηρητήριο έκρινε νόμιμη και αμερόληπτη.
Και ενώ ο Durham αναγνωρίζει ότι το FBI είχε λόγο να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση ή έρευνα, κατηγορεί το γραφείο ότι δεν τήρησε τη “σημαντική αποστολή του για αυστηρή τήρηση του νόμου σε σχέση με ορισμένα γεγονότα και δραστηριότητες που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση”.
Μια προκαταρκτική έρευνα απαιτείται στο ελάχιστο για να ξεκινήσει μια πλήρης έρευνα, και για τον λόγο αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πράκτορες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο επεμβατικά εργαλεία, όπως τα εντάλματα παρακολούθησης FISA.

Το FBI δεν είχε πραγματικές αποδείξεις για συνομωσία πριν ξεκινήσει την έρευνα

Ο Durham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ομοσπονδιακοί ερευνητές δεν είχαν “καμία πραγματική απόδειξη για συνομωσία” μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump το 2016 και της Ρωσίας προτού ξεκινήσουν μια πολυετή έρευνα για το θέμα.
Η διαπίστωση αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της πιο δριμείας κριτικής του Durham για την απόφαση του FBI να ξεκινήσει πλήρη έρευνα.
“Πράγματι, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τις πολλαπλές εξαντλητικές και δαπανηρές ομοσπονδιακές έρευνες για τα θέματα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης έρευνας, ούτε η επιβολή του νόμου των ΗΠΑ ούτε η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται να είχαν στα χέρια τους οποιαδήποτε πραγματική απόδειξη συνωμοσίας κατά την έναρξη της έρευνας”, αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Durham κατηγόρησε το FBI επειδή δεν έλαβε αρκετά μέτρα πριν από την έναρξη των ερευνών για την προεκλογική εκστρατεία του Trump, όπως η συνέντευξη σχετικών μαρτύρων, η εξέταση των δικών του βάσεων δεδομένων ή η χρήση “οποιουδήποτε από τα συνήθη αναλυτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το FBI για την αξιολόγηση των πρωτογενών πληροφοριών”.
Υποστήριξε ότι αν το FBI είχε κάνει αυτά τα βήματα, θα είχε διαπιστώσει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Trump με αξιωματούχους της ρωσικής ηγεσίας.

Προηγούμενο άρθροΣε όλο τον κόσμο διώκονται πολιτικοί εκτός από την Ελλάδα – Τρία χρόνια φυλάκισης στον Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά επί προεδρίας του
Επόμενο άρθροΟ μασόνος και ανθέλληνας Δένδιας το ομολογεί τρεις μέρες πριν τις εκλογές – Αν ξαναβγούμε είμαστε έτοιμοι για τις Πρέσπες του Αιγαίου