Σαρώνει η ακρίβεια την Ελλάδα – Δεν μπορούμε άλλο με αυτή την κατάσταση φωνάζουν απελπισμένοι οι Έλληνες – Καύσιμα ρεύμα καταναλωτικά αγαθά βάζουν θηλιά στον κόσμο

Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη μέλη, τόσο για τα αναθεωρημένα μεγέθη της χρονιάς που πέρασε, όσο και για το τρέχον έτος και το 2024.

Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα στην οποία προσδιορίζεται ανάπτυξη 5,9% του ΑΕΠ πέρυσι, θα «φρενάρει» στο 2,4% φέτος και ακόμη περισσότερο, στο 1,9% το 2024.

Η σαρωτική ακρίβεια του 2022 που επισήμως προσδιορίστηκε στο 9,3% θα συνεχίσει να στραγγαλίζει τα νοικοκυριά φέτος με επιπλέον ανατιμήσεις 4,2%, που θα επιστρέψουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2024

Πίσω από τα ποσοστά ανάπτυξης κρύβεται η μεγάλη επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς συρρικνώνονται οι πραγματικές αποδοχές και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών ίσως αρχίσει να αυξάνεται το 2024, όταν και μπορεί να υπάρξει θετική μεταβολή στους πραγματικούς μισθούς.

Ακόμη και αυτή η πιθανή θετική μεταβολή του 2024, ωστόσο, θα έρθει χωρίς περαιτέρω ουσιαστική βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Η Κομισιόν παράλληλα υπογραμμίζει το πώς ο ΦΠΑ (αλλά και τα φορολογικά έσοδα εν γένει) αποδείχθηκε «σωτήριος» για να παρουσιάζονται πέραν των προβλέψεων βελτιώσεις στα δημοσιονομικά και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και το οριακά θετικό πρωτογενές ισοζύγιο πέρυσι.

Πάμε τώρα στο ρεύμα! Τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις Τιμές Επόμενης Ημέρας με τις οποίες αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Την Δευτέρα, η χώρα μας αγόραζε με την δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά την Πολωνία, με 123,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.