Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Ξεκινάει η καταμέτρηση των ψήφων

Με καταμετρημένο το 4,33% των ψήφων στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογαν κατέχει το 64,39%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 30,31%, ο Σινάν Ογάν 4,63% και ο Μουχαρέμ Ιντσέ το 0,67%.

Η ενσωμάτωση του 4,33% των επίσημων αποτελεσμάτων αφορά κυρίως περιοχές της τουρκικής επαρχίας κι όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των επίσημων αποτελεσμάτων τρέχει με ταχείς ρυθμούς και η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι τις 21:00 θα έχει καταμετρηθεί και ενσωματωθεί στα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας περίπου το 50% των ψήφων.

Τα πρώτα αποτελέσματα στο 3,04%

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα,  με καταμετρημένο το 3,04% των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 66,32%, ο Κιλιτσντάρογλου 28,59% και ο Σινάν Ογάν 4,37%.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα αφορούν στην τουρκική επαρχία και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικων εκλογών στην Τουρκία, ενώ η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει μετά τις 9 το βράδυ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

«Ένα επικερδές μέλλον» για τη χώρα και τη δημοκρατία της ευχήθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Τουρκία από το εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε.

«Είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν απρόσκοπτα μέχρι στις 17:00 για να δείξουν την δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας», είπε ο Ερντογάν χωρίς να διατυπώσει πρόβλεψη για τη νίκη του.

Ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του, Εμινέ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν όταν έδωσε χαρτζιλίκι σε μικρά παιδιά που ήταν στο εκλογικό κέντρο, ενώ στήθηκε στην ουρά για να ψηφίσει και αστειεύτηκε με αγόρι που βρισκόταν στο σημείο.

Ο Emre Peker, αναλυτής στο EurasiaGroup, έχει ένα ενδιαφέρον μήνυμα στο Twitter εδώ σχετικά με το τι είναι τελικά οι εκλογές και πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν:

Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι μια εκλογική μάχη μεταξύ συνέχειας και αλλαγής, με την οικονομία να αποτελεί το κυριότερο θέμα.

Ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να μεταφέρει τη συζήτηση σε θέματα όπως η τρομοκρατία/η εθνική ασφάλεια και οι οικογενειακές αξίες, ενώ προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα ισχυρού παγκόσμιου ηγέτη.

Όμως, δεδομένης της κλίμακας των οικονομικών προβλημάτων, δεν έχει πολλή τύχη— επομένως καταφεύγει σε φυλλάδια για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους. Ο Κιλιτσντάρογλου από την άλλη επένδυσε προεκλογικά  στη χρηστή οικονομική διαχείριση, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες.

Ο Πέκερ προτείνει ότι ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσουν αποφασιστικά το όριο του 50% για να αποφύγουν τον δεύτερο γύρο – αλλά πιστεύει ότι μια αιφνιδιαστική νίκη είναι παρόλα αυτά εφικτή. «Η ψηφοφορία θα είναι στην  κόψη του ξυραφιού», είπε.