Με «μπαλώματα» και την τακτική των μετακινήσεων προσπαθεί και πάλι η κυβέρνηση να καλύψεις τα μεγάλα κενά σε νοσοκομείο προκαλώντας όμως αλλά κενά στην πολυπαθή πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Γιατροί του ΚΥ Κανδάνου καταγγέλλουν με ανακοίνωση – διαμαρτυρία τη μετακίνηση 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νομού Χανίων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ενόψει της τουριστικής περιόδου, και ζητούν την ανάκληση της. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν η μετακίνηση έρχεται μάλιστα χωρίς προηγούμενη επικοινωνία της ΥΠΕ με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας και δίχως τη σύμφωνη γνώμη τους.

Ενώ τονίζουν την κάθετη διαφωνία τους στις μετακινήσεις και τονίζουν ότι «οι γιατροί δεν είμαστε και δεν πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως αναλώσιμοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε από την 7η ΥΠΕ για τη μετακίνηση ενόψει της τουριστικής περιόδου 15 γιατρών από τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νομού Χανίων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. Συγκεκριμένα, από το ΚΥ Κανδάνου μετακινούνται δύο αγροτικοί γιατροί για να καλύπτουν την Παθολογική Κλινική και δύο γενικοί γιατροί για να εφημερεύουν στη διαλογή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς προηγούμενη επικοινωνία της ΥΠΕ με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας και προφανώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ.

– Οι γιατροί δεν είμαστε και δεν πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ. Διαφωνούμε συνολικά με τις μετακινήσεις σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουμε επιλέξει να υπηρετήσουμε. Για όλους όσοι δε γνωρίζουν και για όσους σκόπιμα επιμένουν να ξεχνούν· Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ είναι ένας και ξεκάθαρος: Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Με απλά λόγια, για έναν ολόκληρο χρόνο (τόσο διαρκεί το αγροτικό μας) εργαζόμαστε σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) και φροντίζουμε για την υγεία των κατοίκων σε χωριά, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

– Η απομάκρυνση των συναδέλφων μας (αγροτικών και επιμελητριών) θα οδηγήσει σε ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ της πρωτοβάθμιας υγείας στο Δήμο Κανδάνου-Σελίνου. Συγκεκριμένα, από τους 17 γιατρούς (ειδικευμένους και αγροτικούς) που ανήκουν σήμερα στο ΚΥ, τους θερινούς μήνες θα απασχολούνται πλήρως μόνο οι 6. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι: Οι εφημερίες του ΚΥ Κανδάνου δε θα καλύπτονται επαρκώς, με αποτέλεσμα αυτό να μένει ΚΛΕΙΣΤΟ κάποιες μέρες, αφήνοντας ολόκληρο το δήμο χωρίς 24ωρη ιατρική κάλυψη.Μεγάλα ιατρεία, όπως αυτά της Παλαιόχωρας, της Σούγιας και της Γαύδου, που εξυπηρετούν χιλιάδες τουρίστες, θα λειτουργούν πλέον μόνο λίγες μέρες την εβδομάδα.Όλα τα μικρότερα ιατρεία της περιοχής (Κουντούρα, Ροδοβάνι, Μεσκλά, Θέρισο, Παλαιά Ρούματα) θα αναγκαστούν να κλείσουν.

Κρίνουμε ότι ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ τόσο για εμάς, όσο και για τους κατοίκους του νομού. Ως αγροτικοί γιατροί (πολλοί από εμάς μόλις αποφοιτήσαμε από τη σχολή) δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου. Δεν έχουμε λάβει, και ούτε θα οφείλαμε να έχουμε, την εκπαίδευση ενός ειδικευόμενου Παθολογίας. Επιπλέον, λόγω των συνθηκών διάλυσης που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Χανίων και του τρόπου λειτουργίας του, η εργασία μας σε αυτή τη θέση είναι επισφαλής

– Να τονίσουμε ξανά ότι όλο αυτό γίνεται χωρίς τη θέλησή μας. Ούτε ερωτηθήκαμε ούτε συμφωνούμε με τις εν λόγω μετακινήσεις. Δεν πέφτουμε, όμως, από τα σύννεφα, μιας και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων μηνών αποτελούν η μετακίνηση στο νοσοκομείο του γιατρού του ΠΙ Έλους, ο οποίος άμεσα παραιτήθηκε, καθώς και η μετακίνηση του γιατρού του ΠΙ Κουντούρας, ο οποίος εξαναγκάστηκε να υπηρετήσει επί έξι μήνες στο ΤΕΠ Χειρουργικού. Να επισημάνουμε, επίσης, πως η μία εκ των δύο αγροτικών γιατρών που μετακινούνται, υπηρέτησε στο παρελθόν στο Παθολογικό Τμήμα του νοσοκομείου και λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί. Με την απόφαση αυτή, την εξωθούν άλλη μια φορά σε παραίτηση.

– Οι μετακινήσεις αυτές δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στην υποστελέχωση του νοσοκομείου. Δύο επιπλέον ανειδίκευτοι γιατροί δε θα καλύψουν τις ανάγκες του, πόσο μάλλον ενόψει τουριστικής περιόδου.

Προηγούμενο άρθροΗ συμμορία του ΠΟΥ φέρνει την συνθήκη εμβολιασμού με στρατόπεδα καραντίνας και υποχρεωτικότητες
Επόμενο άρθροΞόδεψαν 540.000 ευρώ από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου για να στείλουν αυτό το ρεντίκολο στη Eurovision να κάνει χαβαλέ