Πρώτη φορά στα χρονικά τόσοι αναποφάσιστοι! Κανένα ενδεχόμενο να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία

Παραδοχή MRB: Πρώτη φορά τόσο πολλοί αναποφάσιστοι, πώς «δίνουν» τη νέα κυβέρνηση – Έως και το 80% των ψηφοφόρων
«Είναι μια κινούμενη άμμο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος

Στο τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε τόσο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές.

Όπως είπε, πως από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσοι πολλοί αναποφάσιστοι μιάμιση εβδομάδα πριν τις εκλογές, καθώς στις παρελθούσες προεκλογικές αντίστοιχες περιόδους το ποσοστό κυμαινόταν το περισσότερο μεταξύ 10% και 12%.

«Είναι μια κινούμενη άμμος. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι, υπάρχουν γυναικεία κοινά, υπάρχουν άνθρωποι στις αστικές περιοχές κυρίως, οι οποίοι είναι μπερδεμένοι» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κεντρικό εύρημα των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι ότι στην ερώτηση, «πόσο επαρκώς ενημερωμένοι αισθάνεστε σε σχέση με τα προγράμματα, τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα» το 71% των πολιτών είπε πως δεν αισθάνεται πλήρως ενημερωμένος, το οποίο, μέσα στην αδιευκρίνιστη ψήφο, φτάνει στο ύψος του 80%.

Ο Μαύρος αναφέρθηκε επίσης και στο ρόλο των social media «αυτό σημαίνει λοιπόν, ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με διαδικαστικά πράγματα, τα οποία παράγουν ειδήσεις χαμηλής πολιτικής και όχι με την ουσία» σχολίασε ο κ. τονίζοντας πως τώρα θα έπρεπε κανονικά, να έχουν εξαντληθεί οι συζητήσεις που αφορούν στα προγράμματα των κομμάτων και να ξεκινάει το «παιχνίδι της ατάκας», ενώ ρόλο στη διαμόρφωση της προεκλογικής ατζέντας έχουν παίξει τα social media, σημείωσε ο ίδιος, όπως το Twitter, που εξ ορισμού απαιτεί από τον χρήστη να εκφραστεί μέσα σε 125 χαρακτήρες.

«Αυτό σε αναγκάζει να ψάχνεις να βρεις το λεκτικό το οποίο σε βοηθάει να κοροϊδέψεις τον άλλον και όχι να υπερασπιστείς τον εαυτό σου» περιέγραψε.

Θα βγάλουν κυβέρνηση οι αναποφάσιστοι;

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν ρίξει το βάρος τους στη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων καθώς φαίνεται πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στο σημερινό ντιμπέιτ όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων – το οποίο είναι αβέβαιο πόσο θα επηρεάσει την τελική κρίση των ψηφοφόρων λόγω και των παράλληλων μονολόγων στους οποίους θα επιδοθούν οι αρχηγοί – είναι σίγουρο ότι ένας από τους βασικούς στόχους θα είναι να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Προφανώς και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα κόμματα σε κρίσιμα ζητήματα, ωστόσο βασικό μέλημα τους θα είναι να φέρουν πιο κοντά τους νέους και όσους αμφιταλαντεύονται μεταξύ δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η ψήφος των αναποφάσιστων όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όπως παραδέχονται και οι επιτελείς των κομμάτων, είναι ικανή να καθορίσει σε ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Ουδείς γνωρίζει εάν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία ανατροπή στα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, αλλά  σε κάθε περίπτωση έχουν τη δύναμη με την τελική τους επιλογή να κλείσουν ή να ανοίξουν την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων ή να δώσουν μία μεγαλύτερη δυναμική στα κόμματα που θα ακολουθήσουν.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστής ψήφου στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ φτάνει το 12% ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πως θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα η κατανομή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα δεδομένα της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του Alpha σχετικά με τους αναποφάσιστους καθώς καταγράφονται τα στοιχεία που θα κρίνουν την επιλογή τους.

Ειδικότερα, όπως απάντησαν οι 1.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, το 28% θα επιλέξει σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις εξαγγελίες των κομμάτων, το 25% κρίνοντας από την ιδεολογία του, το 15% θα επιλέξει κάποιον που δεν θα έχει σχέση με τη διαφθορά, το 14% μετά τη σύγκριση των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το 9% βάσει του αρχηγού του κόμματος και το 4% κρίνοντας από τους υποψήφιους βουλευτές.

One thought on “Πρώτη φορά στα χρονικά τόσοι αναποφάσιστοι! Κανένα ενδεχόμενο να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία

Comments are closed.