Πρώτα θα τεθεί σε λειτουργία το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς της Ακαδημίας Αθηνών και μετά θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα δεσποζόμενα ζώα που επιβάλλει αποστολή δείγματος ή στείρωση.

Αυτό διευκρίνισε πριν από λίγες ημέρες με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας. Η εγκύκλιος ήταν απαραίτητη μετά την αδικαιολόγητη υπουργική απόφαση μία ημέρα προτού κλείσει η Βουλή… Την παράλογη και ανεφάρμοστη υπουργική απόφαση σχολίασε και η ηγεσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) και εκπρόσωποι των κυνηγετικών ομοσπονδιών όλης της χώρας στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Πέτσα την προηγούμενη Τρίτη, αφού ενεργοποίησε μία σειρά δυσμενών διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου για τα δεσποζόμενα ζώα.

Ο κ. Πέτσας έδειξε να έχει αντίληψη του αρνητικού κλίματος που προκάλεσε η απόφασή του στον κόσμο των χιλιάδων κυνηγών και ζήτησε από την ΚΣΕ την υποβολή προτάσεων για να αρθούν τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η εσπευσμένη έναρξη της διαδικασίας «συμμόρφωσης».

Οι εκπρόσωποι της ΚΣΕ επανέλαβαν στον υπουργό ότι η αντίθεση της κοινωνίας των κυνηγών αφορά τον ίδιο τον πυρήνα του νόμου που θεσπίζει την υποχρεωτική στείρωση ή εναλλακτικά την αποστολή γενετικού υλικού των σκύλων μας. Παρ’ όλα αυτά, η ΚΣΕ υπέβαλε στον κ. Πέτσα μία επεξεργασμένη πρόταση που αναστέλλει την ενεργοποίηση των επίμαχων διατάξεων του νόμου για ένα ικανό και αναγκαίο διάστημα, κάτι που θα επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές.

Εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού φάνηκε να γίνεται αποδεκτή μία τέτοιου είδους διευθέτηση. Υπήρξε η δέσμευση ότι εντός των δύο προσεχών ημερών θα υπάρξει από πλευράς του νέα παρέμβαση προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι ακόμα δεν αρχίζει η υποχρέωση στείρωσης ή η εναλλακτική διαδικασία αποστολής DNA. O υπουργός είπε ότι θα ενεργήσει προσωπικά για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα αρχίσουν να ισχύουν μόνο αφού εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Εργαστηρίου, η οποία και θα βεβαιωθεί με σχετική διαπιστωτική πράξη, που μέχρι σήμερα δεν υφίσταται.

Η ΚΣΕ θα παρακολουθεί στενά τη συνέπεια του υπουργείου ως προς αυτή τη δέσμευση, προκειμένου να ενημερώσει τους κυνηγούς σε όλη τη χώρα για το τι ακριβώς θα ισχύσει με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Ωστόσο, την Τετάρτη το απόγευμα και μετά τη συνάντηση των κυνηγών με τον υπουργό, η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα κυρία Δημοπούλου φρόντισε με ανακοίνωσή της να θέσει στην ουσία εν αμφιβόλω τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, τονίζοντας ότι το Εργαστήριο Γενετικής είναι ένα βήμα από τη λειτουργία του, ενώ χαρακτήρισε παράνομες όλες τις γεννήσεις ζώων που έχουν γίνει από το 2021 ως σήμερα!

Ο ισχυρισμός της κυρίας Δημοπούλου, πέρα από αστήρικτος νομικά, υπονομεύει και αμφισβητεί το περιεχόμενο της συζήτησης των κυνηγετικών οργανώσεων με τον πολιτικό προϊστάμενό της. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΣΕ ελπίζει να τηρηθούν οι υποσχέσεις του κ. Πέτσα, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά του νόμου, με όποια κυβέρνηση προκύψει ύστερα από τη λαϊκή ετυμηγορία.

Προηγούμενο άρθροΜετατρέπεται σε Κολομβία η Ελλάδα! Περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών σε καθημερινή βάση – Έκαψαν επτά αυτοκίνητα σε αντιπροσωπεία στους Αμπελόκηπους
Επόμενο άρθροΠτώματα παντού! Πέφτουν νεκροί και δεν μπορούν να τους βρουν – Η θάλασσα στον Καραβόμυλο ξέβρασε το άψυχο κορμί μιας γυναίκας