Καμιά Χάγη για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και εθνικής κυριαρχίας, καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση, μες την ανακήρυξη των 12 ναυτικών μιλίων, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την υπογραφή της Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Με μια πύρινη ομιλία, ο πρώην πρωθυπουργός απέδειξε ότι η απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές, προκύπτει από την έντονη διαφωνία του με τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για αδιευκρίνιστο καθεστώς: «Είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα, ότι μια λύση -πακέτο όλων των διεκδικήσεων που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική θέση. Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε και ξεκαθάρισε: «Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση την εδαφική της ακεραιότητα».

«Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης. Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών, είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, είναι μονομερές σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας, τελεία και παύλα!» τόνισε ο Κ. Καραμανλής.

Στην ομιλία του, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην Ε.Ε. : «Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» τόνισε  ο κ. Καραμανλής.

«Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής» σημείωσε.

Προηγούμενο άρθροΣε όλους τους δρόμους πεσμένοι άνθρωποι από τα εμβόλια! Γίνεται χαμός σε όλη την Ελλάδα! Δείτε το βίντεο
Επόμενο άρθροΥποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατακρίνει τον Μητσοτάκη για τα καύσιμα! Πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης το λέω και ας με διαγράψουν!