Μέχρι που θα φτάσει; Εξαπάτησε τον λαό και στα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια – 2,7 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται πνιγμένοι στα χρέη και στην εξαθλίωση

«Η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για φτώχεια και ανισότητες. Τα στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την πολιτική μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.

Ρίχνοντας μία ματιά στα στοιχεία που -κατά Μητσοτάκη- «δικαιώνουν απόλυτα» την πολιτική της κυβέρνησης, παρατηρούνται τα εξής: 2.722.000 πολίτες ζουν σε καθεστώς φτώχειας, ήτοι το 26,3% του πληθυσμού.

Mάλιστα, βάσει κριτηρίων που ίσχυαν έως το 2020, η κατάσταση είναι χειρότερη:. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%). Το ποσοστό πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας υπολογίζεται σε 10,9% επί του συνόλου του πληθυσμού αυτής της ομάδας ηλικιών.

Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται ζητήματα όπως η δυσκολία αποπληρωμής ενοικίων, δόσεων δανείων, παγίων λογαριασμών και καταναλωτικών δανείων για το 29,1% των νοικοκυριών, ενώ αδυναμία για πληρωμή μίας εβδομάδας διακοπών για το 48,7% των νοικοκυριών. Επίσης, καταγράφεται αδυναμία διατροφικής κάλυψης με κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι ανά δεύτερη ημέρα για το 10%.

Το 53,7% των νοικοκυριών δεν δύναται να αντικαταστήσει φθαρμένα ή κατεστραμμένα έπιπλα, ενώ το 18,7% δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τα έξοδα θέρμανσης τον χειμώνα και δροσιάς το καλοκαίρι. 

Εν ολίγοις αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία της έκθεσης για την οποία… πανηγυρίζει ανερυθρίαστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα δεν δίστασε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του ΟΟΣΑ που έκανε λόγο για μείωση 7,4% του πραγματικού μισθού και να υπερασπιστεί μέχρι κεραίας την εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής…