Την κατάσταση κατάρρευσης που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβεβαιώνει η κραυγή αγωνίας των ειδικευόμενων γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, οι οποίοι με ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρονται στις τραγικές συνθήκες εργασίας εν μέσω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας.

«Οι επισφαλείς αυτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε παραίτηση πολλούς ειδικευόμενους ιατρούς με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ελάχιστοι στο Γ.Ν. Χανίων. Για να υπάρχει κάθε μέρα γιατρός στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), κάνουμε 8-9, 24ωρες εφημερίες το μήνα, χωρίς τα αντίστοιχα ρεπό» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι ειδικευόμενοι γιατροί και σημειώνουν πως «οι συνθήκες λειτουργίας των περισσότερων Νοσοκομείων της χώρας – ειδικά των περιφερειακών – είναι πλέον αφόρητες για το υγειονομικό προσωπικό και νομικά παράτυπες σε πλήθος περιπτώσεων».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο των ειδικευόμενων γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων:

Σε εσάς που θα περάσετε το κατώφλι των Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Χανίων:
● Ο γιατρός που θα σας εξετάσει, δουλεύει 24 ώρες – κυριολεκτικά – συνεχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός που θα δει εσάς στις 08:00 το πρωί, θα δει και αυτούς που θα έρθουν στις 14:00 το μεσημέρι, στις 19:00 το απόγευμα, στις 24:00 τα μεσάνυχτα, στις 03:00 τα ξημερώματα ακόμα και στις 07:00 το επόμενο πρωί, το πιθανότερο χωρίς να προλάβει να φάει ή να κοιμηθεί πάνω από 2ώρες.

●Είμαστε ειδικευόμενοι ιατροί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει τη σχολή της Ιατρικής και έχουμε κάνει κάποιους μήνες εκπαίδευσης στην ειδικότητα ή το πολύ υπηρετήσαμε ένα χρόνο το «αγροτικό» μας σε κάποιο χωριό ή νησί της Ελλάδας.

●Για αυτή την 24ωρη εφημερία καθημερινής θα λάβουμε το «αστρονομικό» ποσό των 80€, δηλαδή περίπου 3,33€/την ώρα. Παράλληλα, τα ενοίκια που καλούμαστε να πληρώσουμε για να ζήσουμε στην πόλη των Χανίων έχουν εκτιναχθεί σε τιμές άνω των 500€ / τον μήνα για μια αξιοπρεπή, βιώσιμη κατοικία.

●Το πρώτο είναι μια εγκύκλιος (28/04/2023) της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα, που υποχρεώνει στην ουσία τους λιγοστούς εναπομείναντες γιατρούς των Νοσοκομείων της χώρας να κάνουν «εφημερίες Τομέα» (Παθολογικού/Χειρουργικού), δηλαδή να αναλαμβάνουν ασθενείς και στα Τ.Ε.Π. και στις κλινικές που έχουν ελλείψεις προσωπικού,χωρίς το πρόβλημα υγείας των ασθενών να αντιστοιχεί στην ειδικότητά τους. Για παράδειγμα ένας νευρολόγος υποχρεώνεται να διαχειριστεί ένα έμφραγμα, ένας οφθαλμίατρος μια εγκυμοσύνη κ.ο.κ.

●Το δεύτερο είναι της 7ης Υ.Πε. σε συνεργασία με τη διοίκηση του Γ.Ν. Χανίων,που υποχρεώνει σε μετακίνηση δύο «αγροτικούς» ιατρούςαπό το Κέντρο Υγείας Καντάνου στο Γ.Ν. Χανίων για να καλύψουν τα κενά του Παθολογικού Τ.Ε.Π. και της Παθολογικής κλινικής! Δηλαδή δύο γιατροί που μόλις έχουν αποφοιτήσει από την Ιατρικήσχολή, να αναλάβουν καθήκοντα στα οποία δεν έχουν εκπαιδευτεί! Άρα ούτε οι κατάλληλοι γιατροί θα εφημερεύουν στο Νοσοκομείο μας, ούτε τα χωριά του νομού θα έχουν τους γιατρούς τους.

Διαλύουν με αυτόν τον τρόπο και το Νοσοκομείο και την Πρωτοβάθμια Υγεία του νομού Χανίων.

Η συστηματική, μεθοδευμένη απαξίωση του Ε.Σ.Υ. από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα μέσω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας έχει οδηγήσει στο σημείο οι συνθήκες λειτουργίας των περισσότερων Νοσοκομείων της χώρας – ειδικά των περιφερειακών –να είναι πλέον αφόρητες για το υγειονομικό προσωπικό και νομικά παράτυπες σε πλήθος περιπτώσεων. Είναι, συνεπώς, άκρως επικίνδυνες για τις ζωές των ασθενών μας. Τις δικές σας ζωές.
ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ». ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ!

●Καμία σκέψη για εφημερίες Τομέα.

●Όχι στις μετακινήσεις των «αγροτικών» και των ιατρών των Κέντρων Υγείας.

●Άμεση στελέχωση των Επειγόντων και των

● Ταυτόχρονες, μαζικές προσλήψεις προσωπικού,

Παθολογικών-Χειρουργικών κλινικών του Γ.Ν. Χανίων μισθολογικές αυξήσεις και οικονομικά κίνητρα.

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΧΑΝΙΩΝ

Προηγούμενο άρθροΠαίρνει θέση ο Μαγιορκίνης για την επόμενη πανδημία! Ξεκινάει η γρίπη των πτηνών – Αρχίζει και τρομοκρατεί τον κόσμο και πατώντας στο ακαταδίωκτο προετοιμάζει τους Έλληνες για αυτά που θα ζήσουν
Επόμενο άρθροΤα διέλυσε όλα ο δολοφόνος Καραμανλής – Αστικό λεωφορείο στην Αθήνα κινείται με ανοιχτή πόρτα (βίντεο)