Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για διενέργεια προκαταρκτικής, αλλά η εντολή παραμένει ακόμα στα συρτάρια.


Η τρύπα στα ταμειακά διαθέσιμα αφορά στη διετία 2021 – 2022.
Ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για τα 255.000.000 ευρώ που εξαφανίστηκαν από το ταμείο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Συμβάσεις του 1.000.000 ευρώ με την «αμαρτωλή» εταιρεία Πάτση.

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος έχουν τεθεί καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ελλείμματος ύψους 60.000.000 ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛ.ΤΑ για την περίοδο 2021 – 2022.

Όπως αποκαλύπτουν οι Data Journalists, από τις 28 Φεβρουαρίου έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει «μαύρη τρύπα» 60.000.000 ευρώ στα οικονομικά των ΕΛ.ΤΑ.

Ωστόσο δύο μήνες μετά την εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Data Journalists.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Αττικής μια ιδιαίτερα σημαντική εντολή, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στα ΕΛ.ΤΑ. Συγκεκριμένα, οι επίκουροι εισαγγελείς, ζητούσαν από το ΣΔΟΕ να διερευνήσει κατά πόσο στα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛ.ΤΑ υπήρχε έλλειμμα ύψους 60.000.000 ευρώ. Η παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύουν οι Data Journalists, οι επίκουροι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση ερευνούν κατά πόσο έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος καθώς επίσης και αν έχουν ζημιωθεί τα οικονομικά των ΕΛ.ΤΑ.

Στη Βουλή καταγγελίες για κακοδιαχείριση
Σε ό,τι αφορά στα ΕΛΤΑ, τα τελευταία χρόνια έχουν δει ουκ ολίγες φορές το «φως» της δημοσιότητας καταγγελίες σχετικά με κακοδιαχείριση, απευθείας αναθέσεις και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Πρόσφατα μάλιστα 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με πρωτοβουλία των τομεαρχών Χρήστου Σπίρτζη, Μάριου Κάτση και Γιάννη Ραγκούση κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία». Οι καταγγελίες αφορούσαν στη σύνθεση του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), δηλαδή το αποκαλούμενο και Υπερταμείο αλλά και τα ΕΛΤΑ που είναι θυγατρική εταιρεία.

Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «καταγγελίες κακοδιαχείρισης υπάρχουν και για τη θυγατρική του Υπερταμείου, τα ΕΛΤΑ». Πιο αναλυτικά στην ερώτηση γινόταν αναφορά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 280.000.000 ευρώ που έγινε για τη διάσωση των ΕΛΤΑ τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο όπως ανέφεραν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τον πακτωλό αυτών των χρημάτων που δόθηκαν, «καταγγέλλεται ότι λόγω κακοδιαχείρισης έχουν απομείνει 25.000.000 ευρώ».

Επίσης οι βουλευτές υπογράμμιζαν ότι «το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ εκπονήθηκε από την PWC, έναντι αμοιβής 400.000 ευρώ». Η ίδια εταιρεία φέρεται να ανέλαβε το 2022 ξανά την «εφαρμογή του σχεδίου έναντι 5.000.000 ευρώ, σε πρόσκληση ενδιαφέροντος με μοναδικό υποψήφιο».

Επιπλέον, οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι «το ΔΣ των ΕΛΤΑ το 2020, ενώ αποφάσισε τη διακοπή δραστηριότητας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω οικονομικής ζημίας πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αυτή δεν υλοποιήθηκε ως σήμερα, ενώ για τα ΕΛΤΑ Courier υφίσταται ταμειακό έλλειμμα 3.000.000 ευρώ».

134.900.000 ευρώ για τις εθελούσιες εξόδους
Από την ετήσια έκθεση πάντως για τα οικονομικά των ΕΛΤΑ για το 2021 που είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της εταιρείας προκύπτουν σημαντικά ευρήματα. Πιο αναλυτικά, όπως υπογραμμίζεται «το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου καθίσταται και αρνητικό στις 31/12/2021 στο ύψος των 76.730.000 ευρώ».

Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός αυτό «αποτελεί κατά κύριο λόγο απόρροια της υλοποίησης του προγράμματος της εθελούσιας εξόδου του προσωπικού που έχει σημαντική αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρείας και κατ’ επέκταση στις ζημίες εις νέον και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας».

Η εθελουσία έξοδος αποφασίστηκε από τη διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ στα τέλη Ιανουαρίου του 2021. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τελικά 1.976 υπάλληλοι. Το συνολικό της κόστος ανήλθε σε 134.900.000 ευρώ, ενώ το καθαρό κόστος σε 112.200.000 ευρώ.

Οι αναθέσεις στην «αμαρτωλή» εταιρεία Πάτση
Να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ξέσπασε πολιτική «θύελλα» όταν αποκαλύφθηκε ότι η δικηγορική εταιρεία συμφερόντων του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, είχε συνάψει συμβάσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ με τα ΕΛ.ΤΑ. Οι αναθέσεις αφορούσαν στην παροχή νομικών συμβουλών για μια σειρά από ζητήματα. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ ο οποίος διεγράφη μετά τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του με τα «κόκκινα» δάνεια. Μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις για τις αναθέσεις από τα ΕΛ.ΤΑ ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.

Προηγούμενο άρθροΨεύτες και κουτοπόνηροι! Ο Σκερτσος βάφτισε Λογιστήριο του Κράτους τον Πατέλη!
Επόμενο άρθροΤον καρφώνει ο ίδιος ο Σαμαράς τον πολιτικό δοσίλογο! Κάποιοι ετοιμάζουν τις Πρέσπες του Αιγαίου