Σε δεινή θέση φέρνει την Ελλάδα η έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, που ψηφίστηκε σήμερα 9/5 στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Η PEGA γράφει για «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό… χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας», που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη.

Μάλιστα, η έκθεση βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση της Ελλάδας γράφοντας ότι αφού αρνείται την αγορά του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, τότε θα έπρεπε να είχε διατάξει την αστυνομική έρευνα του εγκλήματος κατά το ελληνικό δίκαιο των (αποπειρών) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από έναν μη κρατικό φορέα κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς τρέχουν μόνο εισαγγελικές έρευνες κατόπιν καταγγελιών.

Επίσγς, γίνεται λόγος για στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως την Krikel, προτιμώμενο προμηθευτή εξοπλισμού επικοινωνιών και παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, στην αστυνομία και την ΕΥΠ -η PEGA υπογραμμίζει ότι η Krikel συνδέεται στενά με άτομα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Γιάννης Λαβράνος φέρεται ότι κατέχει το 50 % της Krikel, μέσω μιας άλλης εταιρείας που ονομάζεται Mexal91, γράφει το σχέδιο απόφασης, για τον άνθρωπο που αποκαλύφθηκε από τότε που έσκασε το σκάνδαλο ότι εμπορεύεται συστήματα ασφαλείας και κάνει δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η Επιτροπή PEGA συμπεραίνει ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης και προτείνει δέκα μέτρα, μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή της Europol στις έρευνες.

Τα 10 μέτρα που ζητά η PEGA

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή PEGA καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:
*Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας.
*Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν.
*Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.
*Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
*Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.
*Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
*Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
*Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

*Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό.
*Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.

Τσαπανίδου για PEGA: Ο Μητσοτάκης διασύρει τη χώρα μας διεθνώς

H εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, σχολίασε πως το σχέδιο απόφασης της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, «δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο κέντρο παράνομων παρακολουθήσεων και υποκλοπών».
Στη συνέχεια η κ. Τσαπανίδου προσθέτει ότι «η PEGA, στο προσχέδιο της έκθεσής της, κάνει λόγο για δίκτυο σχέσεων, ”πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής”.
Επισημαίνει πως ”οι νομικές τροποποιήσεις” και ”οι πολιτικοί διορισμοί” που έχουν γίνει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτοί που ”αποτελούν εμπόδιο για τον έλεγχο και τη λογοδοσία”.
Για πρώτη φορά στα χρονικά αμφισβητείται τόσο κατηγορηματικά από την ΕΕ η διαφάνεια, το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία στη χώρα μας.
Ακόμα διαπιστώνεται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πως ”η πολιτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό συμφέρον”.
Αυτή τη φορά δεν θα πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται άλλο, γιατί απλά τα ίδια τα ευρωπαϊκά όργανα τον αποκάλυψαν. Εξαιτίας του η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς και έχει γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.
Στις 21 Μαΐου λέμε ”Ως εδώ”.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γινόμαστε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», καταλήγει η κ. Τσαπανίδου.

Προηγούμενο άρθροΑπίστευτες καταστάσεις στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας! Κομματόσκυλα “άρπαξαν” τα παιδιά της περιοχής και τα έβαλαν να υποδεχτούν τον Μητσοτάκη (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΆρθρο κόλαφος από την γαλλική Le Monde η οποία ξεγυμνώνει το κράτος ατιμωρησίας στην Ελλάδα