Αύξηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και του συνδυασμού κατασταλτικών και διεγερτικών ουσιών, το λεγόμενο «speedball», κυρίως από νεαρούς χρήστες δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας για την εξέλιξη της χρήσης των ναρκωτικών και των θανάτων που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο επικεντρωμένη στα τροχαία δυστυχήματα την τελευταία διετία αποκάλυψε «ραγδαία αύξηση της χρήσης κοκαίνης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Αγγελική Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας πως «η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης, επήλθε μετά τον εγκλεισμό που προκάλεσε η πανδημία της Covid 19.

Μείωση θανάτων από ναρκωτικά το 2022

Ειδικά για τον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικές ουσίες, τα τρία τελευταία έτη φέρεται να εμφανίζει σχετική σταθερότητα καθώς, σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου, το 2020 στον νομό Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν από τοξικολογικές εξετάσεις, ενενήντα θάνατοι από ναρκωτικές ουσίες ενώ το 2021 ήταν εκατό και το 2022 ήταν εξήντα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ και με βάση τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ, 2022), ο εκτιμώμενος αριθμός των ατόμων που κάνει χρήση οπιοειδών, είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που έκαναν χρήση παλαιότερα. Παρ όλα αυτά τα οπιοειδή εξακολουθούν να αποτελούν την επικρατέστερη ουσία χρήσης στην χώρα μας. Οι ειδικοί του ΟΚΑΝΑ έχουν παρατηρήσει αντίστοιχα τη μείωση της χρήσης της ηρωίνης και άλλων οποιοειδών και την αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών όπως αυτών της κοκαΐνης και της μεθαμφεταμίνης. Η χρήση κακής ποιότητας κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή shisha, όπως αποκαλούν την ουσία οι ίδιοι οι χρήστες, αποτελεί μία νέα… ανερχόμενη ουσία που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στη Θεσσαλονίκη.

Από την επεξεργασία των στοχιείων προκύπτει ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας με τους λιγότερους θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι περιπτώσεις θανάτων από ναρκωτικές ουσίες που αυτή επιλήφθηκε κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια είναι συνολικά 24. Πέντε θάνατοι το 2017, τρεις θάνατοι το 2018, τέσσερις το 2019, τρεις το 2020, επτά το 2021 και δύο πέρυσι, το 2022.

«Συγκρίνοντας τον αριθμό θανάτων της περιόδου 2017-2022 με προηγούμενα έτη (πριν το 2017) δεν παρατηρείται κάποια σημαντική αυξομείωση, καθώς ο αριθμός αυτός κυμαίνεται μεταξύ 3-5 θανάτων ανά έτος. Το μόνο έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση είναι το 2021 (7 θάνατοι), η οποία όμως θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί καθώς πρόκειται για περίοδο στην «καρδιά» των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η συγκεκριμένη όμως ανάλυση αποτελεί μια προσωπική άποψη καθώς για περαιτέρω μελέτη θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και απόψεις επιστημόνων ανεξάρτητων της ιατροδικαστικής επιστήμης, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, στατιστικολόγων, ακόμα και αξιωματικών της Ασφάλειας κ.α.», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατροδικαστής, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Νικόλαος Κιφνίδης.

Προηγούμενο άρθροΣτον αέρα το αφήγημα της κυβέρνησης για το φυσικό αέριο
Επόμενο άρθροΌλα σχεδιασμένα! Lockdown και κυρώσεις στη Ρωσία επαναφέρουν τα πρωτογενή πλεονάσματα στη χώρα – Δεν πρόκειται ποτέ να πάρει ανάσα ο Έλληνας αν δεν φύγουν οι προδότες που κυβερνούν