Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου η χτεσινή, 3 Μαΐου, και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου προχώρησε σε μια ανακοίνωση η οποία περιλαμβάνει διάφορα διόλου ευχάριστα στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα – όπως ότι είναι η τελευταία στην Ευρώπη στην ελευθερία του τύπου.

Με την ευκαιρία της ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ ενώνει τη φωνή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διαμηνύοντας ότι η Ελευθερία του Τύπου έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι ακόμα ο οδηγός για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως θα έπρεπε να είναι.

»Στις 3 Μαΐου 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε διεθνή ημέρα για την ελευθερία του Τύπου, με σκοπό να υπενθυμίσει στις παγκόσμιες κυβερνήσεις ότι πρέπει να σεβαστούν τη δέσμευσή τους για την ελευθερία του Τύπου. Φέτος, η UNESCO επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στη “Διαμόρφωση ενός Μέλλοντος Δικαιωμάτων: Η ελευθερία της έκφρασης ως μοχλός για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα”.

»Τα στοιχεία όμως μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων 68 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους το 2022. Πολύ λίγες από αυτές τις υποθέσεις έχουν διερευνηθεί επειδή η ατιμωρησία για τη δολοφονία εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ήταν ο κανόνας όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζονται επίσης οι καταστολές των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, οι οποίες οδήγησαν στη φυλάκιση μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 375 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης πίσω από τα κάγκελα το 2022.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, δυστυχώς η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας στην 107η θέση στον κόσμο και στην τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κατάλογο των χωρών για την ελευθερία του Τύπου και μάλιστα υπό τον έλεγχο θεσμικών οργάνων για επιχείρηση παραπληροφόρησης και ελέγχου των ειδήσεων, προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων με υποβολή καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) και επίσημες και αναιτιολόγητες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία.

»Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την 3η Μαΐου, αλλά και διανύοντας μια περίοδο που η αξιόπιστη ενημέρωση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα είναι -λόγω και των εκλογών- περισσότερο αναγκαία από ποτέ, δηλώνει ότι:

»• οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατίας

»• υπογραμμίζει την αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου και όλων των συναδέλφων που αν και εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών τους σχέσεων, καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας πλουραλιστικής ενημέρωσης

»• Η προστασία της ποιότητας και αξιοπιστίας της ελεύθερης δημόσιας ενημέρωσης είναι το ύψιστο καθήκον κάθε δημοσιογράφου».

Να σημειωθεί ότι η κατάταξη της Ελλάδας σε μια παγκόσμια λίστα 180 χωρών έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSFRSF), που δημοσιεύει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου εδώ και 21 χρόνια. Η αμέσως προηγούμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη είναι η Μάλτα, η οποία βρίσκεται 24 θέσεις πιο ψηλά, στην 84η. Στις πέντε καλύτερες θέσεις της κατάταξης βρίσκουμε τις χώρες Νορβηγία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ στις πέντε χειρότερες θέσεις το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, το Βιετνάμ, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Προηγούμενο άρθροΠώς βρέθηκε ο μοναχός νεκρός στο Άγιο Όρος; Ακόμη ένα θύμα ανακοπής καρδιάς;
Επόμενο άρθροΟ Ηλίας σας καλεί για να τελειώσουμε μία και καλή τον Δικτάτορα που ρήμαξε την χώρα