Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με νέα εθνική μέρα διαμαρτυρίας στις 6 Ιουνίου, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν που -μεταξύ άλλων – αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (64 έτη).

Η μεταρρύθμιση, την οποία ο Μακρόν υπέγραψε ως νόμο τον περασμένο μήνα, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τα συνδικάτα να κλιμακώνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, στοχεύοντας στη νίκη, όπως λένε, των εργαζομένων.

Σύμφωνα με το Reuters, στις 8 Ιουνίου αναμένεται να συζητηθεί στην γαλλική βουλή ένα νομοσχέδιο που πρότεινε το αντιπολιτευτικό Liot για την ακύρωση της επίμαχης μεταρρύθμισης. Με αυτό το δεδομένο και μέσα σε αυτό το κλίμα, τα γαλλικά συνδικάτα με κοινό ανακοινωθέν, γνωστοποίησαν πως η 6η Ιουνίου έχει ως στόχο «να επιτρέψει σε όλους τους εργαζόμενους να εισακουστούν στους βουλευτές».

Μάλιστα, τα συνδικάτα ξεκαθαρίζουν πως εξακολουθούν να είναι «ενωμένα, πολυάριθμα και αποφασισμένα να πετύχουν την απόσυρση (σ.σ. του συνταξιοδοτικού νόμου) και την κοινωνική πρόοδο».

Σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών δεν συναινεί στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και είναι ξεκάθαρο πως «βλέπει» θετικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας προς αυτό τον σκοπό.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μακρόν σκοπεύει να προχωρήσει κι άλλες παρεμβάσεις σε άλλα ζητήματα, ανακοινώνοντας ότι επιδιώκει συναντήσεις με συνδικάτα για συνομιλίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Υπάρχει βαθιά δυσπιστία και ο διάλογος μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν η κυβέρνηση αποδείξει την προθυμία της να λάβει επιτέλους υπόψη της τις προτάσεις των συνδικάτων», είναι η απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι, μέσω της ανακοίνωσης των συνδικάτων τους.

Μάλιστα, όπως σημείωσαν, θα εκμεταλλευτούν τις επικείμενες συνομιλίες για να θέσουν ξανά επί τάπητος την ευρεία δυσαρέσκεια και την κάθετη αντίθεσή τους στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ, όπως αναφέρουν, θα εργαστούν πάνω σε κοινές προτάσεις για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Την Τετάρτη, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας αναμένεται να α εξετάσει μια νέα πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος των πολιτών, σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Προηγούμενο άρθροΟυγκάντα: Ποινές φυλάκισης και θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους
Επόμενο άρθροΚανένα θέμα σχετικά με ροή “μαύρου χρήματος” στην Ελληνική Λύση δεν βρήκε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης