Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ένα ξεκάθαρο «όχι» σε 13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ειδικού φόρου στα καύσιμα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Κύπρου προχωρά σε δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων που αφορούν την πλειοψηφία των κύπριων πολιτών.

Συγκεκριμένα την απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων, ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.


Η ελάφρυνση αυτή είπε ο κ. Κεραυνός θα έχει διάρκεια έξι μήνες, θα εφαρμοστεί από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας αυτή την Παρασκευή και θα είναι σε ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε επίσης ότι γίνεται επεξεργασία και μιας άλλης κατηγορίας προϊόντων για μείωση του ΦΠΑ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

«Το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία έχει εγκρίνει διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πάνων, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων.

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα, και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε €11 εκατομμύρια».

Προηγούμενο άρθροΤην ώρα που ο Έλληνας γονατίζει από την ακρίβεια η συμμορία του Μητσοτάκη μοιράζει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μεγαλοεπιχειρηματίες της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΓιάννης Μαντζουράνης για αθώωση Βαξεβάνη: Στις Δημοκρατίες ουδείς είναι υπεράνω του νόμου