Με ανοίκειους χαρακτηρισμούς, παραπληροφόρηση, ακόμα και με υποδείξεις προς την αρχισυνταξία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento για τα 622 εκατ. ευρώ που διοχέτευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βαθύπλουτους επιχειρηματίες σε βάρος της μικρομεσαίες επιχειρηματικότητας, δημοσίευμα που έφτασε ήδη στην καρδιά των Βρυξελλών, όπου αντί απαντήσεων με στοιχεία επιχείρησε για μία ακόμα φορά να συσκοτίσει.

Χωρίς απαντήσεις για την ουσία αλλά με επικοινωνία ανάλογη της τοξικότητας που εκτοξεύει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η αντίδραση του Άκη Σκέρτσου στα ερωτήματα του documentonews.gr για την αποκάλυψη πως 622 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σε 13 ημέτερους επιχειρηματίες και μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και τον ανταγωνισμό της αγοράς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν συνολικά σε 14 επιχειρηματίες που ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τραπεζική δανειοδότηση αν το επιθυμούσαν, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν πολύ υψηλά κέρδη και επομένως δεν έχουν την ανάγκη των λεγόμενων φτηνών ευρωπαϊκών δανείων, για τα οποία μάλιστα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.

Μάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει θόρυβο στην Κομισιόν, η οποία από πολύ νωρίς είχε εκφράσει προβληματισμό και επιφυλάξεις για το αν τα χρήματα του ταμείου θα κατευθύνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Άλλωστε, το αυτό επιβεβαίωσε τότε ρεπορτάζ του Σαράντη Μιχαλόπουλου, ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες και δημοσιογράφου του Euractiv, μεταφέροντας την ανησυχία των Βρυξελλών ότι η κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα επιχειρηματιών».

«Το Documento αποκάλυψε πως 622 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατέληξαν σε 13 επιχειρηματίες και μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων. Το Euractiv μεταφέρει τον προβληματισμό της Κομισιόν. Τι μηνύματα δίνετε στη μικρή και μεσαία τάξη;

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποκάλυψη του Documento του περασμένου Σαββάτου φιλοξενήθηκε ήδη από το Euractiv, και μάλιστα την αγγλόφωνη έκδοση, με εκτενείς αναφορές τόσο στην προκλητική ενίσχυση φίλων επιχειρηματιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσο και στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του προσανατολισμού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τα στοιχεία αυτά. Θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο τις ανακοινώσεις που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών. Θα σας διαβάσω την ανακοίνωση της 6ης Απριλίου του 2023, είναι η πιο πρόσφατη ανακοίνωση σε σχέση με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε, για να συνεχίσει με τα στοιχεία τα οποία δεν αναφέρονται σε χρήματα που έχουν διοχετευτεί, αλλά σε σχέδια που έχουν κατατεθεί, όπως αναφέρει και ο ίδιος.

«Είναι το δανειακό σκέλος του ελληνικού εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0», το οποίο έχει πάρει τα εύσημα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν ως το πιο δυναμικό πρόγραμμα που ήδη έχει καταφέρει να κινητοποιήσει πόρους ιδιωτικών επενδύσεων, με συγχρηματοδότηση από τις δημόσιες, και φθηνότερο επιτόκιο της τάξης των 12 δισ. ευρώ. Από τα 381 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί, τα 230 έχουν κατατεθεί από πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχουν συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 3 δισ. ευρώ» συνέχισε ο Α. Σκέρτσος, που δεν σταμάτησε στην επιχείρηση συσκότισης, αλλά κατέληξε και σε υποδείξεις προς το Documento, θεωρώντας πιθανότατα πως απευθύνεται σε ΜΜΕ της λίστας Πέτσα.

«Η κριτική που κάνει το Documento είναι παντελώς ανυπόστατη. Επαναλαμβάνω, το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης έχει πάρει τα εύσημα από τις υπηρεσίες της Κομισιόν. Και θα ήταν καλό να ζητήσετε τον σχολιασμό της Κομισιόν για το συγκεκριμένο σκέλος του “Ελλάδα 2.0″» μας… υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δειχνοντας και αυτός εντυπωσιακή κλίση στον ρόλο του αρχισυντάκτη, όπως ο προκάτοχός του Γιάννης Οικονόμου.

Προηγούμενο άρθροΕίναι ψυχάκιας ο άνθρωπος! Από τη μία κλείνει τα νοσοκομεία και από την άλλη τάζει προσλήψεις στο ΕΣΥ
Επόμενο άρθροΤην ώρα που ο Έλληνας γονατίζει από την ακρίβεια η συμμορία του Μητσοτάκη μοιράζει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μεγαλοεπιχειρηματίες της Ελλάδας