Έρχεται η καινούργια κατάταξη για τη χώρα μας στην Ελευθερία του Τύπου – Για ακόμη μία φορά θα βρεθεί στον πάτο έπειτα από την χούντα που εφάρμοσε ο Μητσοτάκης

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενόψει της ανακοίνωσης της θέσης της Ελλάδας από τους RSF.

Την Τετάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, θα ανακοινωθεί, παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η νέα παγκόσμια κατάταξη των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF) για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου σε όλες τις χώρες.

Οι RSF, μια από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο κάθε χρόνο δημοσιεύει μια εμπεριστατωμένη κατάταξη των χωρών ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που απολαμβάνουν οι δημοσιογράφοι. Ιδιαίτερη αξία δίνει το γεγονός ότι στην παρουσίαση θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στην αυριανή εκδήλωση, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τη φετινή παγκόσμια κατάταξη των RSF με τον γνωστό αρθρογράφο διεθνών θεμάτων της Washington Post, David Ignatius.

Πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που πριν λίγους μήνες είχε λάβει συνέντευξη από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πιέζοντάς τον για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τότε υποτιμητικά τους RSF ως «μια γαλλική ΜΚΟ».

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του koutipandoras.gr και του Documento, η θέση που θα λάβει η Ελλάδα στην κατάταξη του 2023 αποτελεί ένα ακόμη «βατερλό» για την ελληνική κυβέρνηση, έναν μόλις χρόνο μετά τη θέση 108 που έλαβε το 2022.

Η κυβέρνηση, φαίνεται πως παρά τις πιέσεις που δέχτηκε εντός και εκτός Ελλάδας, δε βελτίωσε τελικά το επίπεδο της ελευθερίας των δημοσιογράφων.