Άλλη μια «επιτυχία» κατέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, καθώς η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ακύρωσε τη συμμετοχή της στο φόρουμ των Δελφών.

Αιτία της ακύρωσης ήταν η ουδέτερη στάση που τήρησε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου. Τόσο η Κύπρος, όσο και οι Σλοβακία, Ισπανία και Ρουμανία που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, καταψήφισαν το αίτημα, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία, κρατώντας μια ουδέτερη στάση.

Η απόφαση της Ελλάδας προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Βελιγράδι και αργά το βράδυ της Δευτέρας (24/4) αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει η Σέρβα Πρωθυπουργός στο φόρουμ των Δελφών.

Η έντονη αντίδραση της Κίνας
Σαν να μην έφτανε αυτό, έντονη ήταν η αντίδραση της Κινεζικής Πρεσβείας στην πρόσκληση στο φόρουμ των Δελφών του πρώην Προέδρου της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου και η συζήτηση για τα στενά της Ταϊβάν που είναι σημείο αντιπαράθεσης για την Κίνα με την Δύση.

Ένα από τα κεντρικά συζήτησης στο φόρουμ θα είναι αν η Κίνα θα εισβάλει -όπως η Ρωσία- στην Ταϊβάν, καταστρέφοντας στην ουσία τις σινο-ελληνικές σχέσεις, που ήδη βρίσκονταν στο ναδίρ.

Αν μη τι άλλο για άλλη μια φορά κατάφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαταράξει τις διπλωματικές της σχέσεις με μια μεγάλη χώρα και μια παραδοσιακά φίλη χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων.