Η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στα νησιά δεν έχει προηγούμενο. Ο μόνος λόγος που τα νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα δουλεύουν είναι η αυτοθυσία των υγειονομικών. Ακόμα και αυτή όμως κάποιες φορές δεν είναι αρκετή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς πλέον δεν γίνονται χειρουργεία!

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων, το νοσοκομείο δεν ενισχύθηκε. Έτσι, οι αναρρωτικές άδειες των 3 χειρουργών που υπηρετούν οδήγησαν στο πάγωμα των χειρουργικών περιστατικών. Σημειώνεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις χειρουργών από τον οργανισμό είναι 5 και ειδικευομένων άλλες 3, αλλά στο Νοσοκομείο Σύρου υπηρετούν 3 ειδικοί (κανένας διευθυντής) και 1 ειδικευόμενος.

Μέσα στην εβδομάδα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου (ΕΙΝNΟΣ), με κοινή ανακοίνωση, είχαν επιστήσει την προσοχή για τη σοβαρή κρίση προσωπικού που αντιμετωπίζουν στο νησί. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων γιατρών του Νοσοκομείου Σύρου και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόσληψη νέων γιατρών στη θέση των συνταξιοδοτηθέντων. Και ενώ το πρόβλημα αυτό καθημερινά γιγαντώνεται, συνεχίζεται η πρακτική της μετακίνησης γιατρών σε άλλες δομές Υγείας της Περιφέρειας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του νοσοκομείου και κατά συνέπεια την υγεία των ασθενών.

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτών. Παρά την υπάρχουσα υποστελέχωση, δημιουργούνται νέα τμήματα χωρίς να προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ήδη καταπονημένοι νοσηλευτές πιέζονται ακόμη περισσότερο, γεγονός που όχι μόνο είναι άδικο, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ποιότητα της φροντίδας.

Υπογραμμίζεται ότι το Nοσοκομείο Σύρου, το οποίο είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο του νομού, βρίσκεται σε νησί και καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες όλων των νησιών των Κυκλάδων (Μύκονος, Τήνος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη κ.λπ.). Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πληθυσμός των νησιών αυξάνεται εκθετικά λόγω της εισροής εκατομμυρίων τουριστών. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ήδη καταπονημένους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και η Ένωση Ιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου καλούν το υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης προσωπικού. «Απαιτούμε να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές για να διασφαλιστεί η αδιάκοπη υψηλής ποιότητας φροντίδα που αξίζουν οι ασθενείς μας. Και επειδή οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, θα πρέπει να γίνουν κατεπείγουσες ενέργειες για να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης της περιόδου του Πάσχα και του καλοκαιριού» τονίζουν.

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά τουλάχιστον 2.400 παιδιά περιμένουν να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αφού η αναμονή εκεί υπολογίζεται σε «μόλις» δύο χρόνια.

Πιεζόμενος από το γεγονός αυτό, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του προχθές στην τηλεόραση του Σκάι υποστήριξε ότι από τα 3.000 παιδιά που ήταν το εύρος της λίστας των χειρουργείων, ο αριθμός αυτός σήμερα έχει μειωθεί κατά 600 παιδιά. Ακόμα κι έτσι, όμως, παραβλέπει να πει ότι η αναμονή μιας τόσο μεγάλης λίστας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο TheTOC, υπολογίζεται σε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν είναι καινούργιο. Η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο «Αγία Σοφία» το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά και το 2020 2.210 παιδιά. Τον Σεπτέμβριο πέρυσι το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς λόγω της έλλειψης κυρίως αναισθησιολόγων (εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων αλλά και προτίμησης του ιδιωτικού τομέα λόγω υψηλότερων οικονομικών απολαβών) καθώς και άλλων ειδικοτήτων υπήρχε αναστολή τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων.

Είναι χαρακτηριστικό πως το παιδιατρικό νοσοκομείο εκείνη την περίοδο διέθετε 10 αναισθησιολόγους -εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια- από τους 17 που θα έπρεπε να έχει κανονικά στο δυναμικό του. Τότε αποφασίστηκε η μεταφορά αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία στο «Αγία Σοφία» για να προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία που βρίσκονταν σε αναμονή. Τον Δεκέμβριο διορίστηκαν τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν όμως τις θέσεις τριών συναδέλφων τους, που ετοιμάζονταν να συνταξιοδοτηθούν.

Οι… έχοντες
Το μόνο σίγουρο είναι πως, χωρίς τη λήψη αποφάσεων για σοβαρή ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, το πρόβλημα της αναμονής θα παραμείνει τεράστιο, ενώ σημαντικός αριθμός των παιδιών, όπως αναφέρουν πηγές από το προσωπικό, των οποίων οι γονείς μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά απευθύνονται τελικά στον ιδιωτικό τομέα.

Προηγούμενο άρθροΤραμπουκισμοί πολιτών στον Έβρο για να περάσει ο δικτάτορας της Ελλάδος – Ολόκληρο στρατό πήρε μαζί του για να αισθάνεται ασφαλής
Επόμενο άρθροΚάνει χαβαλέ παριστάνοντας τον πιλότο ο Μητσοτάκης όταν ο ελληνικός λαός γονατίζει από την ακρίβεια που καταδίκασε την Ελλάδα με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία