Μυρίζει “μπαρούτι” η κατάσταση: Ρωσικά υποβρύχια εγκαταστάθηκαν στις ακτές των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο ότι η Ρωσία θα εγκαταστήσει μόνιμα τα πιο ισχυρά και αθόρυβα υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών.
Ο διοικητής της δύναμης Northcom του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Glen VanHerc, εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στις 23 Μαρτίου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Joni Ernst σχετικά με την απειλή των κινεζικών και ρωσικών υποβρυχίων πυραύλων cruise που επιχειρούν κοντά στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, ο VanHerc τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ολοένα και πιο συχνά στην περιοχή τα πυρηνικά υποβρύχια Yasen.
«Ο κίνδυνος αυξάνεται απόλυτα. Τον τελευταίο χρόνο, η Ρωσία «τοποθέτησε» επίσης τα Yasen στον Ειρηνικό», σημείωσε.
«Τώρα, όχι μόνο στον Ατλαντικό, αλλά τα έχουμε και στον Ειρηνικό, και είναι απλώς θέμα χρόνου –πιθανόν ένα ή δύο χρόνια– προτού αυτή να είναι μια επίμονη απειλή.
Αυτός ο αντίκτυπος μειώνει τον χώρο λήψης αποφάσεων για τον ηγέτη μίας σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.
Τα Yasen γνωστά και ως Project 885, είναι η νεότερη σειρά υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας πυραύλων cruise της Ρωσίας και ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Edward Geist της RAND Corporation με έδρα τις ΗΠΑ, τα υποβρύχια κλάσης Yasen είναι «το στολίδι του σύγχρονου ρωσικού ναυτικού και ίσως η κορυφή της σημερινής ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας».